Izrael palesztin kérésre csökkenti a Gázai övezet áramellátását

2017.06.12. 10:47

A Palesztin Hatóság kérésére az izraeli biztonsági kabinet harmincöt százalékkal csökkenti a Gázai övezet áramellátását.

A Palesztin Hatóság az importvámokból beszedett pénzből fizette eddig a Gázai övezet áramellátását Izraelnek, de Mahmúd Abbász palesztin elnök nem akarja tovább finanszírozni a Hamász vezette terület költségeit.

Izrael vezetői hosszas vita után arra a megállapodásra jutottak, hogy csak részben teljesítik a palesztin elnök kérését. Vagyis, tovább szolgáltatják az áramot az érintett területre, de csak havi hatvanöt millió sékel (megközelítőleg ötmilliárd forint) értékben.

A biztonsági megbeszélésen arra figyelmeztették a politikai vezetőket, hogy vegyék figyelembe, ha megvonják az áramot annak humanitárius következményei lesznek. Ugyanis a nyomásgyakorlás további, Izrael elleni rakétatámadásokra késztetheti az övezetet uraló terrorszervezetet.

Forrás: AFP/Jack Guez

A katonai rádió azt közölte, hogy, ha leállítják az áramszolgáltatást, akkor a víztisztító berendezések is leállhatnak, és a gázai szennyvíz szűrés nélkül beömlik majd a Földközi-tengerbe. A fertőzött víz egészen Tel Avivig is felhúzódhat, ami a tengeri fürdőzés azonnali betiltását eredményezné.

A csökkentett áramellátás egyik legfontosabb hátránya az, hogy 

tovább romlik majd a gázai ivóvíz minősége, és az ott keletkező járványok is átterjedhetnek más területekre.  

A lakosság így is csak néhány órán át jut áramhoz naponta, és ha az intézkedések életbe lépnek, akkor ez további fél órával még csökkenhet.

Elsősorban Katar segélyezi a gázaiakat, és ha ők is leállítják a pénzek átutalását az újabban rájuk nehezedő nyomás következtében, akkor tovább romolhat a humanitárius helyzet az övezetben.

Ez könnyen újabb fegyveres konfliktushoz vezethet Izraellel. A sarokba szorított Hamász 2007-es hatalomra kerülése óta mindig a szomszédos izraeli területek elleni rakétatámadásokkal reagált a válsághelyzetekre.