Lázadásra buzdította a katonákat a venezuelai ellenzék egyik vezetője

2017.06.12. 16:17

Lázadásra buzdította a katonákat Leopoldo López venezuelai ellenzéki vezető a börtönből küldött üzenetében - derült ki hétfői médiajelentésekből.

López a Twitteren vasárnap közzétett videoüzenetében azt állította, hogy a lázadás nem ütközik alkotmányba abban az esetben, ha a kormány elnyomja a népet.
"Szeretnék a jelenleg az utcákra kivezényelt katonáknak nagyon egyértelmű üzenetet küldeni, amelyet az alkotmányunk is rögzít. Jogotok és kötelességetek fellázadni, megtagadni azokat a parancsokat, amelyeknek célja a venezuelai nép elnyomása - mondta a politikus.

Nem először üzen a börtönből

López hangsúlyozta, hogy három éve tartó börtönbüntetése alatt többféle katonával volt alkalma beszélgetni, és azt szűrte le, hogy a hadsereg tagjai is változást, szabadságot és demokráciát akarnak. Két héten belül ez már a második videó a venezuelai politikustól.

Nem tudni, hol és hogyan készültek a felvételek, és miként csempészték ki azokat a katonai börtönből.

Venezuelában immár két hónapja folyamatosak a tüntetések Nicolás Maduro elnök ellen, amelyekben eddig körülbelül 70-en vesztették életüket. A tiltakozók az államfő távozását követelik, aki szerintük diktatúrává alakítaná át az országot.

14 év börtönbüntetést kapott

A Voluntad Popular, az az a Népakarat nevű pártot vezető López 14 év börtönbüntetést kapott azért, mert állítólag erőszakra bujtott fel kormányellenes tüntetéseken. 2014-ben 43 ember vesztette életét a Maduro elleni megmozdulásokban. A nemzetközi közösség szerint Lópezt tisztán politikai okokból zárták rács mögé. A 46 éves politikus Maduro egyik legjelentősebb ellenfele, és sokan szívesen látnák őt az elnöki székben.