Nem enyhül a feszültség Kelet-Ukrajnában

ukrán válság donyeck peski
A Ukrainian army tank is parked at a base near the village of Peski, Donetsk region, on February 16, 2015. Ukraine's army is not planning to pull its heavy weapons back from the frontline late Monday, as it is meant to do under a nascent truce, because of continued attacks by pro-Russian rebels, a military spokesman told AFP. AFP PHOTO / OLEKSANDR RATUSHNIAK
Vágólapra másolva!
Három nap alatt összesen hét ukrán katona halt meg és tucatnyian megsebesültek.
Vágólapra másolva!

Az ukrán helyzet két-három hete éleződött ki és azóta folyamatosan feszült - mondta a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

- folytatta.

A kijevi parancsnokság szerint vasárnap hét, szombaton négy katona halt meg az összecsapásokban. A védelmi minisztérium felderítéseinek adatai alapján összesen

22 szakadár halt meg és 60 pedig megsérült.

Forrás: AFP/Oleksandr Ratushniak

Az elmúlt 24 órában az oroszok által támogatott szakadárok 67-szer nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira. Több helyen a szakadárok 120, 122, és 152 milliméter kaliberű, tiltott nehéztüzérségi fegyvereket használtak.

Ezzel szemben a szakadár parancsnokhelyettes azt mondta, hogy az ukránok 630 különböző kaliberű, köztük 100 milliméternél nagyobb, a minszki egyezmény alapján tiltott lövedéket lőttek ki a szakadárok területére.