Trump néhány órával azt követően nyilatkozott, hogy Washington mellett, a virginiai Alexandriában egy férfi lövöldözni kezdett a republikánus törvényhozók baseball-edzésén, megsebesítve Steve Scalise louisianai képviselőt, két kongresszusi munkatársat és két rendőrt. A rendőrség viszonozta a tüzet, megsebesítve a lövöldözőt, akit őrizetbe is vett. Nem sokkal később belehalt sérüléseibe.

Még nem derült ki, hogy miért lövöldözött a férfi

A férfit azonosították: a 66 éves James T. Hodgkinson Illinois államból érkezett, egyelőre azonban nem derült ki, hogy mikor és miért érkezett a szövetségi főváros közelébe, s mi lehetett tette elkövetésének oka.

Washington, 2017. június 14.Forrás: MTI/EPApool/Olivier Douliery

A Fehér Házban elhangzott üzenetében az elnök háláját fejezte ki a rendőrségnek a gyors és hatékony fellépésért. Trump úgy fogalmazott: akkor vagyunk erősebbek, amikor egységesek vagyunk és együtt munkálkodunk a közjó érdekében.Donald Trump hangsúlyozta, hogy bár lehetnek nézetkülönbségek, de "ilyen időkben emlékeztetni kell arra, hogy mindenki aki nemzetünk fővárosában szolgál, mindenekelőtt hazaszeretetének köszönhetően van itt". "Abban mindannyian egyetérthetünk, áldjuk azt, hogy amerikaiak vagyunk" - tette hozzá.

Vérfürdőbe torkollhatott volna a lövöldözés az elnök szerint

Trump azt ígérte, hogy rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt a Szövetségi Nyomozó Iroda, sz FBI által folytatott vizsgálatról. Leszögezte, hogy ha a rendőrség és a Capitolium biztonsági szolgálata nem gyors és professzionális, akkor vérfürdőbe torkollhatott volna a lövöldözés. "Sok életet elvesztettünk volna" - fogalmazott, és rendkívül brutális támadásnak minősítette a történteket.

Az áldozatok állapota stabil

A Hodgkinson által meglőtt Scalise képviselőn műtétet hajtanak végre, állapota nem válságos. A többi áldozat állapota szintén stabil, kórházban ápolják őket.

Demokrata párti és republikánus politikusok egyaránt felháborodással reagáltak a történtekreés együttérzésüket fejezték ki a sebesültekkel.

A kongresszusban beszédet mondott Paul Ryan republikánus házelnök és Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője. Mindketten a nemzet egységének fontosságát hangsúlyozták.