Teljes terjedelmében lángolt egy 24 emeletes lakóház London nyugati részén. Mintegy kétszázötven tűzoltó dolgozik a helyszínen. A lángokat kora reggelre nagyrészt eloltották, füst gomolyog az épületből. A tudósítások szerint többen az épületben rekedhettek, de ezt hivatalosan nem erősítették meg. Többen meghaltak, és sokan megsérültek. Cikkünk frissül.

Legalább 12 ember meghalt

A Scotland Yard szerda esti tájékoztatása szerint legalább tizenkét halálos áldozata van a tűzvésznek. Az első jelentések még csak hat halálos áldozatról szóltak. A londoni rendőrség szerda este hangsúlyozta, hogy várakozása szerint az áldozatok száma tovább növekszik, mivel a vizsgálat még mindig nagyon korai szakaszban jár. A rendőrség nem számít arra, hogy az épületben még túlélőkre lelhet.

A tűzoltók 65 embert mentettek ki az épületből

A tűzoltóság helyszíni munkálatainak irányítója elmondta, hogy a tűzoltók 65 embert mentettek ki a 24 emeletes, 120 lakásos toronyházból, és sok lakónak sikerült segítség nélkül kijutnia.

A tűzoltóparancsnok szerint a tűzoltóegységek a nap folyamán feljutottak az épület legfelső szintjére, de munkájukat egy ideig egy eltört gázvezeték is hátráltatta, amelyet a kiégett toronyházban csak nehezen lehetett leszigetelni.

A tűzoltóegységek vezetője elmondta azt is, hogy szerda este még mindig voltak tűzfészkek az épületben, és a toronyház szerkezeti stabilitása is aggályos. A parancsnok szerint a biztonsági kockázatok miatt jelenleg korlátozott létszámú tűzoltóegység dolgozik az épületben. Hozzátette, hogy a tűzoltók drónokat is használnak az épületen belül annak felmérésére, hogy toronyház egyes részei milyen állapotban vannak és mennyire megközelíthetők.

18 embernek kritikus az állapota

A mentőszolgálat illetékesének tájékoztatója szerint a helyszínre vonult mentőegységek 68 sérültet szállítottak hat londoni kórházba. A sérültek közül 18-nak az állapota kritikus.
Tíz további sérült maga jelentkezett kórházi ellátásra.

Még mindig száll a füst 

A toronyból még mindig száll a füst, a tűzoltók fáradhatatlanul dolgoznak.

A kimerültségtől az emberek egyre ingerlékenyebbek: egy fotós és egy férfi összeverekedett a közeli templomnál, mert a férfi nem akarta, hogy szerepeljen a képeken.

A családtagok közben kétségbeesve keresik hozzátartozóikat. Eltűnt egy egy 81 éves férfi, aki a 11. emeleten élt; egy 13 éves kislány, és még két nő, akik a 19. és a 20. emeleten laktak - írta a Sky News.

A tűzoltóparancsnok még nem látott ekkora tűzet

A brit főváros tűzoltóságának vezetője szerint a 24 emeletes épület mindegyik szintje égett a második emelettől felfelé. Dany Cotton szerint ilyesmire még nem volt példa az ő 29 éves tűzoltói pályafutása alatt. A parancsnok közölte, hogy az épületnél negyven tűzoltójármű és kétszázötven tűzoltó dolgozik; ők legalább csütörtök reggelig a helyszínen maradnak.

Tűzoltók a sérültek között

A sérültek között tűzoltók is vannak – erősítette meg a Sky News. Egyikük sérülése sem komoly, inkább a kimerültség és az abból adódó apróbb balesetek okozták a sérüléseket.

A túlélők menedékhelyeken várnak, de a hírportál szerint az átmeneti szállások megteltek. Mindeközben szerveződnek a jótékonysági akciók, tárgyi és pénzadománnyal is támogatni lehet a tűzvész túlélőit, az áldozatok családtagjait. A segíteni akarók gyorsan ragáltak, az első csomagokat ezekben a percekben szállítják az egyik sürgősségi központba. Élelmiszert, ruhákat, dobozokat, a kisgyerekes családoknak pedig pelenkákat és egyéb babaholmikat vittek - írta a BBC.

74-en megsérültek

Összesen 74 sérültet kezelnek a londoni kórházakban, 20-nak kritikus az állapota - közölték.

Az építészt is meglepte a tűz gyors terjedése

A The Guardian-nek nyilatkozó Christopher Miers építészt meglepte, hogy milyen gyorsan terjedtek a lángok az épületben. Az Egyesült Királyságban manapság nem használunk ilyen gyorsan égő anyagokat.  Ezek szendvicspanelek, amelyet alumíniumlemezek és a kitöltő anyag tartanak össze. Kínában és a Közel-Keleten még olyan műanyagokat gyártanak, amelyek éghetőek, de nálunk ezek nem engedélyezettek."

Maszkot adtak a gyerekekre

A környéken élő gyerekek jelenleg maszkot hordanak, hogy ne lélegezzék be a fullasztó füstöt.

Még mindig hullik a törmelék és a hamu

Lesley Ashmall, a BBC Radio 5 live riportere a Twitterre tett fel egy képet egy törmelékről, ami ráesett.

Ez esett rám. Még mindig hullik

- írta.

Nem fog összedőlni az épület

A tűzoltók szerint egy szakember megvizsgálta az épület, és szerinte nem áll fenn annak a veszélye, hogy összedől. A tűzoltók jelenleg is próbálják megfékezni a lángokat.

Egy ötéves kisfiút is kidobtak az ablakon

Egy másik gyereket is kidobott az édesanyja az ablakon, hogy így megmentse a lángoktól. A kisfiút az ötödikről vagy a hatodikról dobták ki. Úgy tudni, az eséstől eltört egy csontja, de nincs életveszélyben.

Kidobta édesanyja a kisbabáját az ablakon

Egy édesanya, aki a kilencediken vagy a tizediken lakott, kétségbeesésében kilógatta kisbabáját az ablakon, hogy a lángok ne érjék el. A Sky Newsnak azt mondta az egyik szemtanú, hogy látta, ahogy a nő azt mutatja, hogy ki fogja dobni a gyereket. Egyre többen gyűltek az ablaka alá,

a nő pedig megvárta, míg elég közel érnek, majd kidobta kisbabáját.

Egy férfi odaszaladt, és sikerült elkapnia a gyereket.

Még nem tudni, hányan haltak meg

A tűzoltók közlése szerint még nem tudnak pontos adatot mondani az áldoztok számáról. Azt is mondták, a 21. emeletet sikerült elérniük, most ott keresnek túlélőket - írja a Guardian.

Túlélőket keresnek

A tűzoltók továbbra is túlélők után kutatnak az épületben. A helyszínen egy mérnök ellenőrzi az épületet, hogy megbizonyosodjanak arról, a tűzoltók biztonságosan dolgozhatnak.

Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

Rossz tanácsot adtak a lakóknak

A város polgármestere szerint sok kérdést meg kell válaszolni a toronyház biztonságával kapcsolatban. Sadiq Khan arra a híresztelésre reagált, miszerint a lakóknak korábban azt javasolták, hogy tűz esetén zárkózzanak be a lakásukba, és várják a megmentésüket, valamint az épület biztonsági állapotával kapcsolatban is voltak aggályok.

Ezek nagyon fontos kérdések, amiket meg kell válaszolni

- mondta. Azt is mondta, rengeteg toronyház van Londonban, és nem engedhető meg, hogy a lakók veszélybe kerüljenek rossz tanácsok miatt, vagy - mint ebben az esetben az állítások szerint - az épület nem megfelelő karbantartása miatt.

10-en ugorhattak ki az épületből

A Sky Newsnak azt mondta az egyik szemtanú, hogy tíz ember ugrott ki az épületből, az egyikük a 16. emeletről. Azt is mondta, ő úgy tudja, legalább 10-15-en meghaltak.

Továbbra is aggódnak, hogy összedőlhet az épület

A BBC tudósítója azt mondta, továbbra is félő, hogy az épület összedől, a szakemberek továbbra is aggódnak az épület szerkezete miatt. A toronyház közepén ugyanis 8 órával a tűz kezdete után még mindig felcsapnak a lángok. Azt is mondta, hogy lángoló törmelékek hullanak az épületről, az embereknek távolabb kellett menniük a helyszíntől.

Még mindig ég az épület

A BBC szerint a felsőbb emeleteken még továbbra is van tűz, de a helyzetet irányítás alatt tartják a tűzoltók.

Mentőalakulatok tagjai a lángoló a Grenfell Tower épületének közelében a London nyugati részén lévő North Kensington negyedben 2017. június 14-én. A huszonhét emeletes lakóház lángjainak megfékezéséért mintegy kétszáz tűzoltó küzdForrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Ötvenen kórházban

Ötvenre emelkedett a tűz miatt kórházba kerültek száma - közölte a londoni mentőszolgálat. Korábban a hatóságok még harminc sérültről beszéltek. A helyszínen pedig több mint 100 mentős látja el a sérülteket.

Egy zárlatos hűtő miatt?

Hírek szerint egy hűtőszekrény okozhatta a tüzet, amely azután villámsebesesen terjedt szét az épületben.

Az ablakokon ugráltak ki 

Szemtanúk szerint az alsóbb emeletekről az ablakokon ugráltak ki az emberek a lángok elől. A felső szintekről pedig kétségbeesetten kiabáltak segítségért. 

Több halálos áldozata is van a tűznek

Halálos áldozatai is vannak a tűznek, amelyet a londoni tűzoltóság illetékese is példátlannak nevezett. Azt még nem tudják pontosan, hányan vesztek oda a lángoló toronyházban.

A hivatalos közlemény szerint a lángok a második emeleten csaptak föl, és mind a 24 emelet égett.

A tűz okát egyelőre nem tudják. A tűzoltóság további részleteket nem közölt. 

Kilométerekről is látszik a füstfelhő

A Heathrow-ra tartó repülőkről is látják és fotózzák a füstfelhőt.

Füst gomolyog

A tüzet nagyrészt elfojtották kora reggelre, már csak néhány ablakból csapnak ki lángok. A füstoszlop azonban London egész területéről látható.

Forrás: AFP/Natalie Oxford

Az épület a felvételek tanúsága szerint szinte teljesen kiégett.

A Grenfell Tower 2009-benForrás: wikimedia/R Sones
A Grenfell Tower

A 120 lakásos toronyház 1974-ben épült.

Tavaly felújították, új ablakokat, fűtés és vízvezetékrendszert kapott.

Önkormányzati bérházként működik, több százan laktak benne.

Megjósolták a katasztrófát?

A lakókat képviselő Grenfell Action Group szerint, ők már korábban is jelezték, hogy az épület nem biztonságos.

Minden figyelmeztetésünk süket fülekre talált. Mi megjósoltuk, hogy elkerülhetetlen lesz egy ilyen katasztrófa, ez csupán idő kérdése volt”

- mondták. Az oldalukon valóban található néhány írás, mely szerint az épület nem biztonságos, a lakók pedig nem kaptak megfelelő tájékoztatást, mit kell tenniük egy nagyobb tűz esetén. Az épületben 2013-ban hibás vezetékek okoztak problémát, azóta próbálták felhívni a figyelmet a megfelelő biztonsági intézkedésekre.

Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Kiürítették a környező épületeket

A lángoló épület közelében álló, körülbelül 30 lakóházakat kiürítették. Az embereket felszólították, hogy szedjék össze a holmijukat és menjenek a közeli templomba. A környéken több befogadóközpontot létesítettek a lakók számára.

Forrás: AFP/Giulio Thuburn

A városrészt kiszolgáló Hammersmith and City, illetve Circle metróvonalak helyi szakaszát a rendőrség lezárta, mivel ezek a vonalak ebben a negyedben a felszínen futnak, sőt egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és az égő házból a szél izzó pernyét, törmelékeket hord a pályákra.

Mindkét irányban lezárták a kelet-nyugati irányú A40-es gyorsforgalmi utat is.

Hajnalban csaptak föl a lángok

A londoni tűzoltók Twitter-oldalán jelent meg először a hír, hogy mintegy kétszáz tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, amelyek a toronyháznak mindegyik emeletére kiterjedtek.

Rendőrségi források szerint két embert már kezelni kellett füstmérgezéssel, többen megsérültek.

Egy riporter azt mondta az egyik rádiós csatornának, hogy teljesen befedte őt a hamu, noha száz méterre áll a tűz helyszínétől. Szemtanúk szerint a lakók zseblámpák fényénél próbálják elhagyni az épületet, egyelőre folyik az evakuálásuk.

Andy Moore, a BBC újságírója szerint félő, hogy a toronyház összeomlik.

A The Guardian arról ír, hogy

többen a lángoló épületben rekedhettek. 

A környéket lezárták, rengeteg rendőr és mentő van a helyszínen.

 A közösségi médiát ellepték a pokoli toronnyá vált épületről készült fotók.

A nyugat-londoni Grenfell Tower második emeletén csaptak föl a lángok hajnalban, és a szemtanúk beszámolója szerint rendkívül gyorsan terjedtek, pillanatok alatt ellepték az egész toronyépületet. 

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az épület a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól és divatos üzleteiről világhírű Notting Hill negyedtől.

Ez az utóbbi évek legsúlyosabb épülettüze a brit fővárosban.