Lövöldözés Virginiában: meglőttek egy republikánus politikust

Alexandria, 2017. június 14. Hordágyon visznek sebesültet a Virginia állambeli Alexandriában 2017. június 14-én, miután valaki rálőtt Steve Scalise amerikai republikánus képviselőre egy kongresszusi csoport baseballedzésén. A kéviselő és többen mások, köztük két rendőr, megsebesültek. (MTI/EPA/Shawn Thew)
Vágólapra másolva!
Egy amerikai republikánus politikusra és kísérőire adtak le több lövést Virginia államban, egy kongresszusi csoport baseball-edzésén.
Vágólapra másolva!

Több lövést adtak le Steve Scalise amerikai képviselőre

Egy férfi puskával több lövést adott le Steve Scalise amerikai képviselőre. A reggeli baseball-edzésén 25 politikus és a személyzet vett részt - olvasható a Sky News oldalán. Az edzésen jelen levő biztonsági őrök viszonozták a tüzet, eltalálták és őrizetbe vették a férfit. A lövöldöző később belehalt sérüléseibe.

Az alexandriai rendőrség közlése szerint a lövöldöző férfi James T. Hodgkinson, az Illinois szövetségi államban lévő Belleville lakója volt. 2006-ban testi sértés és egy gépkocsi megrongálása miatt vádat emeltek ellene, de aztán a vádat ejtették.

Mike Lee szenátor szerint az 51 éves republikánus Scalise-t a csípőjén találta el a golyó, és túl fogja élni a sérülést. Azt is mondta, valaki egy övet használt szorítókötésként rajta. A rendőrség közleménye szerint a politikus állapota stabil, kórházba vitték és megműtik.

Az 51 éves Scalise képviselőt a csípőjén ért a lövés miatt megoperálták, a műtét után válságosra fordult az állapota.

Alexandria, 2017. június 14. Lövedéktől sérült ablaküveg. Valaki rálőtt Steve Scalise amerikai republikánus képviselőre egy kongresszusi csoport baseballedzésén. Forrás: MTI/AP/Joseph Miscavige

Az elkövetőről és a lövöldözés lehetséges motivációjáról a rendőrség egyelőre nem nyilatkozott.

A legfrissebb jelentések szerint a lövöldözésben Scalise képviselő mellett még négy embert ért lövés, két rendőrt, és kongresszusi politikusok mellett dolgozó két munkatársat. Egyikük sérülése sem életveszélyes. Szemtanúk szerint az elkövető gyors egymásutánban adott le több lövést, szinte vaktában lövöldözött a sportoló politikusokra.

Alexandria, 2017. június 14. Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew

A louisianai Steve Scalise a kongresszus egyik legmagasabb rangú republikánus képviselője: a párt alsóházi hierarchiájának harmadik helyét, a frakció fegyelmi és szervezési ügyeiért felelős "whip" pozícióját tölti be.

Donald Trump elnök közölte: tudomása van az incidensről, és az alelnökkel együtt szoros figyelemmel követi a fejleményeket. Trump a Twitteren igaz barátnak és hazafinak nevezte Steve Scalise-t.

Michael Brown, az alexandriai rendőrség vezetője újságíróknak elmondta: "a helyzet stabil, pillanatnyilag semmiféle veszély nincs, az esetet lezártnak tekintik és a vizsgálatot megindították".
A nyomozásba bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda , az FBI is.

Alexandria, 2017. június 14. Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew

A republikánusokhöz közel, egy másik sportpályán demokrata párti törvényhozók tartották edzésüket, valamennyien hallották a lövéseket, s azonnal abba is hagyták az edzést. A politikusok egyébként a hétvégén tartandó jótékonysági baseball-meccsre készültek.

Washingtonban a Capitolium környékén megszigorították a biztonsági intézkedéseket, megsokszorozták a rendőri jelenlétet. A kongresszusban szerdán valamennyi szavazást és meghallgatást elhalasztották, Donald Trump elnök programjait átszervezik. Az elnök várhatóan beszédet mond. A first lady, Melania Trump Twitter-üzenetben mondott köszönetet a rendőrségnek és a mentőknek a gyors intézkedésekért.