140-en haltak meg a földcsuszamlásokban Bangladesben

Banglades, földcsuszamlás, árvíz
Cox's Bazar, 2017. május 30. Egy család tagjai biztonságos helyre próbálnak eljutni személyes tárgyaikat mentve a Banglades délkeleti részén lévő Cox's Bazar településen, amelyre lecsapott a Mora nevű trópusi ciklon 2017. május 30-án. A természeti katasztrófa eddig öt halálos áldozatot követelt. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Napokig tartott az intenzív eső Bangladesben, a földcsuszamlások és árvizek miatt 140 ember halt meg az ország délkeleti részén. Több százan arra kényszerültek, hogy otthonaikat hátrahagyva menedékhelyeken vészeljék át a monszunt - írta az ABC.
Vágólapra másolva!

Az eső falvakat vágott el a külvilágtól, a katonáknak ezért nemcsak az otthonaikat elveszítő falubeliek mentéséről, hanem az utak rendbetételéről is gondoskodniuk kellett. Az ország délkeleti részén található

Rangamatihoz hidat kellett építeniük,

hogy sárral és törmelékkel borított területet elérjék. Itt korábban 4500 embert helyezett el a kormány, akiknek a háza lakhatatlanná vált az esőzések miatt.

Napokig is eltarthat, mire hozzáférnek a területhez, ahol a katasztrófa miatt áram sincs.

– mondta Shah Kamal a bangladesi katasztrófavédelem titkára. A mentőegységek csak hajókkal tudják megközelíteni a környező településeket, a kevésbé sújtott falvakban viszont a helybéliek segítenek a tűzoltóknak a letört ágak és törmelékek eltávolításában.

Egy család tagjai biztonságos helyre próbálnak a Mora nevű trópusi ciklon pusztítása után Forrás: MTI/EPA/-------------------

Mivel nincs áram, a kórházakban csak gyertyákkal tudnak világítani.

Több száz önkéntes, mentő és tűzoltó kutat az eltűntek után. Egy falubeli azt is elmesélte, ő három gyerekét veszítette el a földcsuszamlások miatt.

A kicsik éppen aludtak, amikor megindult a talaj,

a sár azonnal összenyomta a nádtetős házat.

Asszonyok sétálnak a part felől a Banglades délkeleti részén lévő Cox's Bazar település belsejébe Forrás: MTI/EPA/-------------------

Hivatalos források szerint 103-an meghaltak és 5000 otthon vált a földdel egyenlővé a nagy területű, törzsek által lakott Ragamatiban, 28 ember Csittagong körzetben, 6 ember pedig Bandarbán körzetben vesztette életét.

Bangladest gyakran sújtják hasonló természeti katasztrófák monszun idején. Részben azért, mert sokan építkeznek a lejtős vidékekre.