Letartóztatták a Fülöp-szigeteki dzsihadisták bombaszakértőjét

2017.06.15. 11:05

A fülöp-szigeteki hadsereg elfogta a Maute terrorcsoport egyik vezetőjét, akiről azt feltételezik, hogy ő a szervezet bombaszakértője.

A hadsereg több mint három hete ostromolja a Maute dzsihadista csoportot Marawiban, amely hűséget esküdött az Iszlám Államnak.

Mindanao szigetén eddig 202 dzsihadista fegyveres, 58 katona és 26 civil halt meg és több mint 220 ezer ember elmenekült a városból.

Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Jes Aznar

A hadsereg Marawitól 100 kilométerre az egyik tengerparti város ellenőrzőpontjánál tartóztatta le Mohammad Noaim Mautét, azaz Abu Jadidot. A terrorista egy hamis diákigazolvánnyal próbálta leplezni magát. A feltételezett bombaszakértő a letartóztatáskor fegyvertelen volt és készségesen válaszolt minden kérdésre, sőt magától el is árulta valódi nevét.

Az elfogott férfi a Maute terrorcsoport vezetőinek a testvére. Ők legalább 200 dzsihadistát irányítanak.

A biztonsági erők múlt héten a Maute fivérek - összesen nyolcan vannak -, szüleit is letartóztatták. A Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte június elején mintegy 10 millió pesós (55 millió forint) vérdíjat tűzött ki a Maute-csoport vezetőjének, Isnilon Hapilonnak a fejére. Mellette 5-5 millió pesós jár Omarkhayam és Abdullah Maute elfogásáért vagy megöléséért.