Elhúzódó romániai kormányválságra számítanak

Román Btk.-módosítás  Tüntető Bukarest  szociálliberális kormány lemondás Sorin Grindeanu
Romanian Prime Minister Sorin Grandeanu announces that the government will cancel the controversial decree reducing some penalties for corruption that was recently passed on February 4, 2017, in Bucharest, Romania. Romania's prime minister said the government would repeal a contentious corruption decree that has sparked the biggest protests since the fall of dictator Nicolae Ceausescu in 1989. / AFP PHOTO / ANDREI PUNGOVSCHI
Vágólapra másolva!
Már nem bíznak Sorin Grindeanu miniszterelnök kabinetjében, a kormányfő nem hajlandó lemondani.
Vágólapra másolva!

A Szociáldemokrata Párt, amely egyébként a román kormány fő ereje volt,

megvonta a támogatást Grindeanu kormányától,

mert elégedetlenek voltak a teljesítményével. A jelenlegi kormány mindössze hat hónapja állt össze.

Az Adevarul című liberális újság blogjában arról írtak, hogy a válság tovább mélyül a napokban, ez pedig beláthatatlan következményekkel jár. Grindeanu egyebek mellett kijelentette: csak akkor távozik önként posztjáról, ha biztos lesz abban, hogy Klaus Iohannis államelnök ugyancsak a szocáldemokratáktól kér fel valakit kormányalakításra.

Forrás: AFP/Andrei Pungovschi

Az Adevarul szerzője szerint az államelnök ezt a kérést nem teljesítheti, ugyanis mielőtt megnevezné a jelöltet, tudnia kell, képes-e parlamenti többséget szerezni.

Az ellenzékhez közel álló Hotnews.ro hírportál elemzője szerint

Grindeanu kihasználhatja az államelnök távollétét

(a jövő héten külföldön lesz hivatali ügyei miatt), lesz ideje új tárcavezetőket keresni.

A kommentátor megjegyezte, a szociáldemokraták pártelnöke, Dragnea csak úgy tudja távozásra kényszeríteni Grindeanut, hogy

bizalmatlansági indítványt terjeszt be

a parlamentben.

A Romania libera című napilap elemzője szerint a miniszterelnöki ambíciókat dédelgető, de korrupciós ügyei miatt jogi okokból a kormányfői széket elfoglalni nem tudó Dragnea azért kezdeményezte a Grindeanu-kormány leváltását, mert minden áron bizonyítani akarja, hogy továbbra is "ő a főnök".