Megölték a túszejtőket Szomáliában

2017.06.15. 08:37

Egyelőre nem lehet tudni, pontosan hányan haltak meg a szerda esti szomáliai túszdrámában és robbantásban, de a hírforrások 17 halálos áldozatról beszélnek. A sérültek száma 26.

Öngyilkos merénylő robbantott egy étterem előtt, Szomália fővárosában, Mogadishuban szerda éjszaka. A terrortámadás nem ért véget ennyivel, katonai ruhába öltözött fegyveresek vetették be magukat az étterembe, és több tucat embert túszul ejtettek.

Az AP jelentése szerint a biztonsági erők két fegyveres terroristát lelőttek, és tíz túszt állítólag sikerült kiszabadítaniuk. A helyi rendőrparancsnok úgy tudta, hogy akkor még öt támadó benn maradt az étteremben, foglyaik számáról nem voltak pontos adatok.

Az éttermi túszdráma egyik áldozatának holttestét viszikForrás: MTI/AP/Farah Abdi Warsameh

A támadást a szomáliai, al-Shabaab nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta magára.

Egy felrobbantott jármű roncsa a mogadishui éttermi túszdráma helyszínénForrás: MTI/AP/Farah Abdi Warsameh

Az al-Shaabab a nemzetközi közösség és az AMISOM 22 000 katonája által támogatott, ingatag központi kormány megdöntésére esküdött fel, az országot pedig a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló államává akarja átalakítani.

Február közepén kíméletlen háborúval fenyegette meg Mohamed Abdullahi Mohamed új szomáliai elnököt. A 2007-ben Szomáliába vezényelt AMISOM-erők révén 2011-ben a szélsőségeseket kiűzték Mogadishuból, de továbbra is jelentős területeket uralnak vidéken, ahonnan gerillatámadásokat és öngyilkos merényleteket szerveznek szomáliai és külföldi katonai támaszpontok ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK