Feltételekhez köti Trump a kubai-amerikai viszony jövöjét

2017.06.16. 22:24

Donald Trump amerikai elnök pénteken szabad és nemzetközileg ellenőrzött választásokra szólította fel Kubát, egyúttal a kubai emberi jogi helyzet javításához kötötte az amerikai-kubai viszony jövőjét.

Az elnök a floridai Miami kubai negyedében tartott beszédében kormányzata várható új Kuba-politikáját vázolta fel. Elöljáróban reményét fejezte ki, hogy Kuba nemsokára szabad ország lesz, majd kárhoztatta elődje, Barack Obama volt elnök Kuba-politikáját.

Donald Trump Miami kubai negyedében vázolta a terveitForrás: AFP/Mandel Ngan

Szörnyűnek és elhibázottnak minősítette az Obama-kormányzat szerinte egyoldalú megállapodását Havannával, és bejelentette, hogy azonnali hatállyal törli e megállapodás egyes elemeit. Megállapította, hogy az utazási és a kereskedelmi könnyítések nem a kubai népet, hanem az otttani kormányzatot és hadsereget gazdagították.

Ne áramoljon túl sok amerikai dollár Kubába

Donald Trump bejelentette: kormánya új politikát hirdet, és a jövőbeni amerikai Kuba-politikát a kubai emberi jogi helyzet javításához és a havannai kormányzatnak a politikai és gazdasági szabadság megteremtése érdekében teendő konkrét lépéseihez köti. Az új Kuba-politika első intézkedéseként - szigorúan alkalmazva az Egyesült Államok törvényeit -

Washington érvényben tartja a kubai kormányzat elleni szankciókat, mindaddig, amíg a szigetországban nem bocsátják szabadon a politikai foglyokat.

"Nem maradunk többé csöndben a kommunista elnyomással szemben" - fogalmazott Trump a jelenlévők hangosan éljenzése közepette. Utóbbiak között volt Marco Rubio, kubai gyökerű floridai republikánus szenátor is, aki jelentős mértékben vett részt az új Kuba-politika kimunkálásában. Trump kifejtette, hogy szigorítják a Kubába irányuló turistautak feltételeit, és a washingtoni adminisztráció nagyon szigorúan őrködik majd afelett, hogy ne áramoljon túl sok dollár a szigetországba.

A követség marad

Hangsúlyozta: intézkedéseinek célja az, hogy a havannai kormányzat és a hadsereg megkerülésével a kubai nép életkörülményeit javítsa. Ezzel a kubai hadsereg tulajdonában álló vállalati konglomerátumra célzott, amelynek jelentős érdekeltségei vannak a gazdaság sok szektorában.

Az Egyesült Államok elnöke egyúttal új tárgyalásokra szólította fel a havannai vezetést.

Tiszteletben tartom a kubai szuverenitást, de nem fordítok hátat a kubai népnek - fogalmazott. Hozzátette: készen áll és képes rá, hogy új megállapodást kössön, de ennek a megállapodásnak "a kubai nép érdekeit kell szolgálnia". Trump közölte: az Egyesült Államok havannai nagykövetségét nem zárják be.

Korlátozzák a pénzügyi tranzakciókat

Miközben az elnök a floridai metropoliszban beszélt, a Fehér Ház közleményben szögezte le a Kuba elleni szankciók változatlan érvényben maradását, és azt, hogy Washington az ENSZ-nek e szankciók feloldására irányuló minden kezdeményezését megvétózza majd.

Washingtonban a pénzügyminisztérium közzétette az utazásokat és a pénzügyi tranzakciókat korlátozó szabályozásokat. Ezek átmeneti időre lesznek érvényben, amíg nem véglegesítik őket. A külügyminisztériumban pedig bejelentették, hogy rövid időn belül nyilvánosságra hozzák azon kubai cégek listáját, amelyekkel amerikai vállalatok nem működhetnek együtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK