Súlyos agykárosodása van az Észak-Koreából elengedett amerikainak

2017.06.16. 13:30

Otto Warmbier 22 éves amerikai diáknál, aki a héten szabadult Észak-Koreából, kiterjedt agykárosodást észleltek az orvosok, a környezetét sem ismeri fel - olvasható az NBC News oldalán.

"Az idegrendszeri állapotát leginkább a nem reagáló ébrenlét állapotaként írhatjuk le" - mondta Daniel Kanter, a kórház neurokritikus gondozási programjának igazgatója.

A "nem reagáló éberség" az elmúlt évtizedben megfogalmazott kifejezés, amit az orvosok régebben tartós vegetatív állapotnak nevezték. A betegnek vannak reflex mozgásai, de ezek nem tekinthetők tudatosnak. Nincs verbális kapcsolata a világgal, nem reagál a környezetére - mondta Kanter.

Az orvosok szerint sok időbe telik míg Warmbier-t kómában megvizsgálják. A fiú kezelőorvosa azt mondta, hogy megállapodtak a családdal, hogy nem árulnak el minden részletét a várható kezelésekről és várható állapotáról.

Otto WarmbierForrás: AFP/KNS/Kcna

Az agyi sérülések, amelyeket a vizsgálatok kimutattak, súlyosak. Az MRI (mágneses rezonanciás képalkotás) vizsgálat sok agykárosodást mutatott.

Ez a vizsgálat az agyi szövetek széles körű elvesztését mutatta az agy valamennyi régiójában - mondta Kanter. Bár az agysejtek kis mértékben regenerálódhatnak, az ilyen károsodások nem javíthatók. Az agykárosodás általában az agyszövet elhalását okozza, az agysejtek gyorsan meghalnak, mert nem jutnak friss oxigénhez - mondta az orvos.

Az orvosi csapat kapott néhány orvosi feljegyzést az észak-koreai orvosoktól, amelyekből kiderül, hogy Warmbier tavaly április óta ebben az állapotban volt. 2016 márciusában ítélték el, mert ellopott a szállodából egy propagandaplakátot, és ezt ellenséges cselekedetnek értékelték.

Nincs bizonyíték, csak az agykárosodás

Az orvosok azt mondták, hogy nincs bizonyíték arra, hogy csontját törték volna, más fizikai bántalmazásnak sincs nyoma, és a fej és a nyak vizsgálatai sem mutattak ki semmit, ami a normálistól eltért volna, kivéve az agykárosodást.

Az észak-koreai kormány szerint Warmbier kómába került, miután botulizmust - egyfajta ételmérgezés - kapott és altatót adtak neki. Az amerikai orvosok kétségbevonják ezt a magyarázatot, de nem tudják megmondani, hogy mi okozta a fiú sérüléseit.

"Nagyon kevés információnk van arról, hogy mi történt Otto-val" - mondta Brandon Foreman, a Cincinnati Orvostudományi Egyetem neurointenzív szakellátó szakembere.

Az orvosok egyetértenek abban, hogy a beteg nincs magánál, néha úgy tűnik, hogy igen, de valójában nincs.

Kanter szerint Warmbiernek nincs szüksége lélegeztetőgépre, spontán pislog, de ez nem tudatos.

Nem beszélt, nem csinált semmilyen céltudatos mozgást - mondta az orvos.

Apja szerint brutálisan megverték a fiát Észak-Korában

Warmbier apja, Fred Warmbier egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fiát Észak-Koreában brutálisan megverték.

Fred WarmbierForrás: MTI/AP/John Minchillo

Nincs semmilyen kifogás arra, hogy bármely civilizált nemzet titokban tartsa állapotát, és ilyen hosszú ideig megtagadja tőle a megfelelő orvosi ellátást - mondta Fred Warmbier.

Az édesapa elmondta azt is, hogy szerda este Donald Trump amerikai elnök felhívta telefonon, együttérzését fejezte ki, és felajánlotta segítségét. Hasonlóképpen Rex Tillerson külügyminiszter is kereste a családot, és már többször beszélt a szülőkkel.  

Otto szervezetében nem mutatható ki a botulizmus

Otto Warmbier a virginiai egyetem hallgatója volt, amikor ellátogatott Észak-Koreába, ahol eltette a plakátot.Rövid tárgyalás után 2016 márciusában 15 évi kényszermunkára ítélték. Ekkor látták őt utoljára.

Az észak-koreai hatóságok - humanitárius megfontolásokra hivatkozva - a héten bocsátották szabadon, és szerdán vitték őt vissza az Egyesült Államokba. Csütörtök délután a kórház jelentést adott ki Otto Warmbier állapotáról. Az orvoscsoport megállapítása szerint a 22 éves fiatalember szervezetében nem mutatható ki botulizmus, és agyszövetei nagy kiterjedésben elhaltak.