Egyre több a szélsőséges iszlamista Svédországban

Vágólapra másolva!
Néhány százról több ezerre nőtt az iszlamista szélsőségesek száma az elmúlt években Svédországban, de közülük csak kevesen jelentenek valódi veszélyt a társadalomra - mondta el Anders Thornberg, a svéd titkosszolgálat vezetője pénteken.
Vágólapra másolva!

Thornberg az Iszlám Állam propagandáját okolta a szélsőségesek számának növekedése miatt. "Sohasem láttunk még ilyet" - mondta a hírszerzés főnöke a TT svéd állami hírügynökségnek. "A szélsőségesség növekedése történelmi kihívás" elé állít minket - tette hozzá.

A radikális nézeteket vallók között vannak egyszerű szimpatizánsok, de aktív szószólók, toborzók és pénzgyűjtők is.

A legtöbb szélsőséges Stockholmban, Göteborgban, Malmöben és Örebróban él a SAPO szerint.
Thornberg elmondta, hogy a SAPO havonta átlagosan 6 ezer hírszerzési információt kap, miközben öt évvel korábban még 2 ezer volt ez a szám.

Svédországban hármas szintű terrorkészültség van érvényben az ötfokozatú skálán. A svéd kormány a jogi környezet szigorításával, valamint a rendőrségnek és a titkosszolgálatnak juttatott többletforrásokkal próbálja meg felvenni a harcot a szélsőségesekkel szemben. Ugyanakkor Thornberg hangsúlyozta: új kihívást jelent, hogy egy-egy támadás megszervezése immár nem tart hónapokig.

"Manapság ha valaki elszánta magát a tettre, elég, ha vesz két kést vagy kibérel egy teherautót és a tömegbe hajt vele" - mondta. Április 7-én Stockholm belvárosában egy szélsőséges egy lopott teherautóval a tömegbe hajtott, és öt embert halálra gázolt, 15-öt pedig megsebesített.