Több mint százezer lakos rekedt Moszulban az Iszlám Állam csapdájában

2017.06.16. 13:38

Több mint százezer civil rekedt Moszulban az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet uralta városrészben, amelyet az iraki hadsereg ostromol az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatását élvezve - adta hírül pénteken az ENSZ menekültügyi hivatala, a UNHCR.

Ezek a lakosokat lényegében emberi pajzsként tartja az Iszlám Állam az óvárosban. Alig van élelem, víz, akadozik az áramellátás, súlyos a hiány üzemanyagból is. A lakosok egyre nyomorúságosabb körülmények között sínylődnek, ráadásul rettegésben élnek a körülöttük dúló harcok miatt.Az óvárosi rész sűrű labirintus, keskeny sikátorok útvesztője, amelyben csakis gyalogosan lehet harcolni, házról házra" - mondta Bruno Geddo, a hivatal Irakban lévő képviselője.

Moszulból már 800 ezer lakos menekült el a harcok elől

Moszul ostroma tavaly október 17-én kezdődött. A város keleti felét viszonylag hamar visszafoglalta az Iszlám Államtól az iraki hadsereg a nyugati oldalon azonban sokkal hevesebb ellenállásba ütközött, és csak lassan halad előre az offenzíva, de halad. Májusban még mintegy 200 ezer lakos volt a terrorszervezet uralta városrészben, közben azonban a dzsihadisták területe zsugorodott. Moszulból egyébként 800 ezer lakos menekült el a harcok elől, a város békebeli lakosságának egyharmada.