Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg a 91 éves II. Erzsébet hivatalos születésnapját Londonban.

 Az uralkodó a ceremónia előtt megemlékezett a szerdai londoni tűzvész és az elmúlt hónapokban elkövetett három terrortámadás áldozatairól.

Szomorúságunkat egyként éljük meg, de ugyanilyen félelem és kivételezés nélküli eltökéltséggel segítjük azokat, akik a sérülések és a veszteségek rettenete után most igyekeznek újra talpra állni” - fogalmaz II. Erzsébet királynő.

II. Erzsébet születésnapja alkalmából rendezett hagyományos zászlós díszszemlére (Trooping the Colour) érkezik LondobanForrás: MTI/EPA/Brit Védelmi Minisztérium

II. Erzsébet a nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje uralkodója. A színpompás zászlós díszszemlét minden évben megrendezik, ez az uralkodók születésnapi ünnepsége. A ceremónia annak a régi katonai gyakorlatnak a felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit rendszeresen végighordozták a katonák előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.

II. Erzsébet immáron 65. alkalommal vett részt ezen az ünnepségen, és ez rekordnak számít az angol-brit monarchia történetében is. A legelső alkalom 1951-ben volt, VI. György király képviseletében.

Károly walesi herceg, II. Erzsébet brit uralkodó és férje, Fülöp edinburghi herceg, Katalin cambridge-i hercegné, Vilmos cambridge-i herceg (b-j), gyermekeik, György herceg (elöl) és Sarolta hercegnő (anyja karján) a királynő hivatalos születésnapja alkalmából rendezett hagyományos zászlós díszszemlénForrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Az azt követő évtől pedig már mint királyő vehetett és vesz részt a születésnapi ceremónián. A királynő az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte,

63 évet, hét hónapot és három napot eltöltve addig a trónon. 

Az idén újabb jeles évfordulót ünnepelhettek az alattvalók: februárban volt 65 éve, hogy II. Erzsébet királynő trónra lépett.

Az uralkodói házaspár az idei parádéra is hintón érkezett a Buckingham-palotából a Mall sugárúton a királyi lovas testőrség laktanyájához, amelynek parkjában a felsorakozott díszszázad díszszemlével tisztelgett a királynő előtt.