Valószínűleg egy fiatal olasz pár is meghalt a londoni toronyháztűzben, akik a 23. emeleti lakásukban rekedtek, miközben egyre terjedtek a lángok az épületben. Az utolsó pillanatokban szüleiket hívták fel, akik most beszámoltak a megrázó beszélgetésről.

Kevés esély van arra, hogy a két 27 éves építész, Gloria Trevisan és Marco Gottardi túlélte a Grenfell Tower katasztrófáját – írja az Independent. Padovában élő szüleik többször is beszéltek velük a tűzvész alatt, majd egy idő után már nem tudták őket elérni.

Gloria Trevisan először még azt mondta családjának, hogy úgy hallotta, tűz van a toronyház negyedik emeletén, de ne aggódjanak, mert már megérkeztek a tűzoltók, és úgy néz ki, el tudják oltani a lángokat.  Később arról beszélt, hogy ki akartak jutni a lakásukból, de ahogy elindultak lefelé, látták az egyre terjedő lángokat a lépcsőházban, és a füst is egyre sűrűbb lett. 

A lángoló Grenfell Tower a London nyugati részén lévő North Kensington negyedbenForrás: AFP/Natalie Oxford

Utoljára pedig már Gloria Trevisan azért hívta fel szüleit, hogy elbúcsúzzon: „Sajnálom, hogy soha többet nem ölelhetlek meg” – mondta apjának, aki a La Repubblica nevű olasz lapnak számolt be a beszélgetésről. Az egész élet előttem volt. Ez nem igazságos. Nem akarok meghalni” – mondta a lány, aki arról is beszélt, hogy gondoskodni akart szüleiről. „Hamarosan a mennybe megyek, onnan foglak segíteni titeket” – mondta még. A telefonvonal hajnali 3 óra körül szakad meg, ezután a szülők már hiába próbálták hívni a lányukat. A család ügyvédje azt közölte, hogy nincs reményük arra, hogy élve kerül elő a lányuk.

Marco Gottardi először háromnegyed 3-kor beszélt a szüleivel, és akkor még ő is azt mondta, hogy ne aggódjanak, mert minden rendben lesz. „Próbálta csökkenteni az esemény súlyát, valószínűleg azért, hogy ne zaklasson fel minket” – mondta az apja az Il Mattino di Padovának.

Majd 15 perccel később Marco Gottardi már arról számolt be, hogy veszélyben vannak, mert a lakást elárasztotta a füst:„a második híváskor – és ezt nem tudom kiverni a fejemből – azt mondta, hogy füst van, és a füst emelkedik. Vonalban voltunk az utolsó pillanatig” – mondta az apa. Mikor megszakadt a beszélgetés, utána már a Gottardi szülők sem tudták elérni a fiúkat. 

Vízsugárral oltották a Grenfell Tower épületét június 14-énForrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A brit rendőrség tegnap megerősítette, hogy harmincra emelkedett a tűzvész halálos áldozatainak száma, és további huszonnyolc embert eltűntként tartanak számon, de valószínűleg ők is meghaltak a tűzben.

Az Independent szerint viszont legalább 70 ember, köztük egész családok eltűnését jelentették barátok és rokonok, akik után a kórházakban, ismerősöknél és a közösségi médiában kutatnak.

Egy férfit pedig börtönbe zártak azért, mert a Grenfell Towerben megtalált egyik áldozat holttestének képét posztolta ki a Facebookra.

Június 14-én hajnalban gyulladt ki a 24 emeletes, 127 lakásos Grenfell Tower Londonban, amikor a lakók nagy része aludt.