Macron nyert, de sokkal kevésbé, mint amire számítottak

Lyon, 2017. június 11. Választópolgárok voksolnak a kétfordulós francia parlamenti választások első fordulójában a közép-franciaországi Lyonban 2017. június 11-én. Voksolásra mintegy 47 millió polgár jogosult, akik a parlament alsóháza, a nemzetgyűlés 577 képviselőjét választják meg öt évre. (MTI/AP/Laurent Cipriani)
Vágólapra másolva!
Macron pártja 359, a jobbközép 133, a szocialisták 46, a kommunisták 26, a radikális jobboldal 8 helyet szerzett. Cikkünket folyamatosan frissítjük.
Vágólapra másolva!

1945 óta soha nem szavaztak ilyen kevesen francia nemzetgyűlési (parlamenti) választásokon, mint vasárnap. Alig 45 százalékos volt a részvételi arány.

Franciaországban ez drámaian alacsony részvételnek számít,

főleg, ha azt nézzük, volt, amikor 83 százalékos volt.

Keveseket érdekelt a szavazás Forrás: MTI/AP/Laurent Cipriani

A kis részvétel elsősorban Macronnak kedvezett, viszont ártott Marine Le Pen pártjának – a fiatalok nem szavaztak elsősorban, és köztudott, hogy a 30 évesnél fiatalabbak elsősorban a radikális jobboldalt választják.

Abszolút többség

A Le Figaro lefrisebb adatai szerint az 577 körzetből 359 helyet szerzett Macron mozgalma, a LREM és a vele szövetséges, Francois Bayrou által vezetett MoDem.

Ez azt jelenti, hogy

abszolút többsége van Macron elnöknek a parlamentben, de messze rosszabbul szerepelt, mint ahogy a francia közvéleménykutatók várták.

410-440 helyet és a biztos kétharmadot tippeltek. Ez már nyilvánvalóan nem lesz meg.

Edouard Philippe, Macron miniszterelnöke, volt szocialista politikus, kesőbbi jobbközép polgármester azt mondta, hogy a választók

Vagyis, úgy értékelte, hogy a reményt ok (mármint Macron és kormánya) jelentik. A rekord alacsony részvételről annyit mondott, hogy nem örül neki.

Marine Le Pen pártja történelmének legjobb nemzetgyűlési eredményét érte el:

8 képviselőjük bejutott. Az eddigi csúcs 2 volt. (mivel Franciaországban nincs lista, csak egyéni helyek, akár egy 30 százalék körüli első hellyel is akár kétharmados többséget lehet szerezni).

Marine Le Pen, a Nemzeti Front (FN) párt elnöke Forrás: MTI/EPA/Thibault Vandermersch

Magát Marine Le Pent is megválasztották képviselőnek.

A választók ítélete

Francois Baroin, a jobbközép (LR) vezetője és egyik legerősebb embere, Troyes polgármestere azt mondta: a választók ítélete világos. Arról is beszélt, hogy újra kell építeni a jobboldali pártcsaládot. Egyébként, az LR jobban szerepelt a második fordulóban, mint ahogy a közvéleménykutatók mérték.

Francois Baroin, az ellenzéki jobboldali Köztársaságiak vezetője Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Lemondott Jean-Christoph Cambadélis, a francia szocialista párt (PS) vezetője. 2012 és 2017 között a szocialisták voltak hatalmon, ők adták a legtöbb képviselőt, de a mostani választáson megbuktak, soha ilyen rosszul nem szerepeltek.

Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere a francia szocialista párt történelmének legnagyobb veresége után arról beszélt: örül, hogy milyen sok nő jutott be a nemzetgyűlésbe.