Az RMDSZ a mérleg nyelve lehet

2017.06.19. 15:01

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a politikai támogatás nélkül maradt Sorin Grindeanu miniszterelnök leváltására bizalmatlansági indítvánnyal készülő szociálliberális koalíció vezetőivel tárgyalt, azért, hogy a magyar közösség érdekeinek érvényesítésére próbálja kihasználni a Romániában előállt kormányválságot.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke azt mondta, a párt azt a partnerét keresi, amelyik a célkitűzései megvalósulásához hozzásegíti a szövetséget. Az RMDSZ csak a keddi vagy szerdai nap folyamán hozza meg döntését.

Sokan a mérleg nyelvének tartják az RMDSZ-t és úgy hiszik, hogy rajta múlik, megbukik-e a Grindeanu-kabinet vagy sem. Az ügyvezető elnök elmondta, hogy az RMDSZ szerepe most nagyon fontos és elképzelhető, hogy

a magyar érdekképviselet dönti majd el a bizalmatlansági indítvány végső kimenetelét,

Elmondtuk már, hogy ez az egész helyzet a PSD hibája, ők voltak ennek okozói, úgy kreáltak egy problémát, hogy most nem tudják megoldani. Ez normális demokráciában egy belharc. De itt rég nem tudunk egy normális, ideális politikai helyzetről beszélni. Mi ebben az esetben - azt is mondhatnám nagyon leegyszerűsítve, hogy - a PSD (Szociáldemokrata Párt) rossz lépéseit és hibáit kihasználjuk arra, hogy saját érdekeinknek tudjunk érvényt szerezni" - mondta az ügyvezető elnök.

A szociálliberális koalíció szerdán készül bizalmatlansági indítványt megszavazni a parlamentben, hogy eltávolítsa Grindeanut a miniszterelnöki tisztségből.