Orosz külügyminiszter: Az USA egyeztessen a szíriai hadműveletekről

2017.06.19. 10:09

Az Egyesült Államoknak tiszteletben kell tartania Szíria szuverenitását és területi épségét, ezért tartózkodnia kell az egyoldalú lépésektől és egyeztetnie kell az ottani szárazföldi hadműveletekről a szíriai kormánnyal - jelentette ki az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov.

Az orosz külügyminiszter pekingi tartózkodása alatt beszélt arról, hogy az amerikaiaknak a hadműveletekről előzetesen Szíriával kell egyeztetnie. Ennek egyik előzménye, hogy állítólag az

amerikai katonák előző nap egy dél-szíriai határállomást foglaltak el.

"Ami Szíriában, a földön zajló dolgokat illeti, kétségtelenül abból indulunk ki, hogy teljes mértékben tiszteletben kell tartani Szíria szuverenitását és területi épségét, ahogyan ezt a Biztonsági Tanács 2254-es határozata és más ENSZ-dokumentumok megkövetelik. Ezért minden földi műveletet - és ott sok résztvevő van, beleértve azokat is, akik hadműveleteket hajtanak végre - egyeztetni kell Damaszkusszal - mondta az orosz külügyminiszter.

Az oroszok a háborúban Bassár el-Aszad rezsimjét támogatják (Iránnal együtt), az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció pedig a mérsékelt lázadókat. Emellett mindannyian harcolnak az Iszlám Állam ellen is.