Ezrével mentik a migránsokat Olaszországban

2017.06.19. 13:18

Több mint ezer migránst mentett ki a partra a szicíliai Palermo kikötőjében az olasz parti őrség. Ezenkívül több mint ezer ember érkezett a calabriai Reggio Calabriába az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet hajójának fedélzetén.

Ezrével menekítik ki a Földközi-tengerből a migránsokat Olaszországban. Palermóba 1096 ember érkezett, köztük106 nő, akik közül 11 terhes és 185 gyerek. Líbiából indultak el kisebb csoportokban, az olasz pari őrség hajója pedig több mentési akcióban sietett a segítségükre és mentette ki őket a hétvégén. A palermói kikötőben a Vöröskereszt és a Caritas egyházi segélyszervezet önkéntesei segédkeztek. A betegeket azonnali ellátásában részesítik és megkezdik az érkezők azonosítását is.

Forrás: AFP/Aris Messinis

Ezzel párhuzamosan az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet egyik hajója 1045 embert hozott Reggio Calabria kikötőjébe. Ebben a csoportban 158 nő van, akik közül 18 terhes és 20 gyerek is van köztük. Az MSF azt mondta, legalább 23 különböző nemzetiségű emberről van szó, és többen légúti betegségben szenvednek. Sokak testén verések és kínzások nyomai is látszanak, amiket a líbiai táborokban szereztek. A terhes nők többségét megerőszakolták.

Az esti órákban további 500 fős csoport érkezését várják az olasz Salerno kikötőbe, akiket egy spanyol hadihajó visz.