Meghalt az Észak-Koreából elengedett amerikai túsz

2017.06.19. 23:48

Az ohiói Cincinnatiban hétfőn meghalt Otto Warmbier, az az egyetemista, akit a múlt héten kómában szállítottak haza Észak-Koreából.

A 22 éves Otto Warmbier a cincinnati kórházban hunyt el délután, a halálhírt a szülei közölték.

Szomorú kötelességük tudatni, hogy fiunk, Otto Warmbier végleg hazaért. Szerető családtagjai körében, délután 2 óra 20 perckor meghalt- állt a család által hétfőn kiadott közleményben..

El akart tenni egy propagandaplakátot

Az egyetemista szervezett utazás keretében 2016-ban Észak-Koreában járt, ahol a szállodában el akart tenni egy propaganda-plakátot.

Otto Warmbier 15 év kényszermunkára ítélték Észak-KoreábanForrás: AFP/KNS/Kcna

Ezért letartóztatták és "államellenes bűncselekmény" vádjával tizenöt évi kényszermunkára ítélték. Tizenhét hónapi fogva tartás után, a múlt héten - az amerikai külügyminisztérium különmegbízottjának phenjani egyeztetései után - hozták őt vissza az Egyesült Államokba, éber kómában.

Nem volt már kapcsolata a világgal

A hivatalos észak-koreai álláspont szerint a bénulást okozó botulizmusban betegedett meg és az altatótól esett kómába. Az amerikai orvosok azonban megállapították:

szervezetében nyoma sem volt botulizmusnak,súlyos idegi sérüléseket szenvedett és agysejtjeinek nagy többsége elhalt. 

- Nincs verbális kapcsolata a világgal, nem reagál a környezetére - mondta Daniel Kanter. A Cincinnati Egyetem neurokritikus gondozási programjának igazgatója azt is hozzátette, hogy az egyetemistának hazatérése után az elvégzett vizsgálatok az agyi szövetek széles körű elvesztését mutatták az agy valamennyi régiójában.

Bár az agysejtek kis mértékben regenerálódhatnak, az ilyen károsodások nem javíthatók - mondta Kanter.

A kormányzat aggódik a másik három amerikaiért

Otto Warmbier édesapja a múlt hét csütörtökön, a fia hazaszállítása után tartott sajtóértekezletén azt mondta:

a fiát brutálisan megverték és nem sokkal az ítélethirdetés után, 2016 márciusában, kómába esett.

Fred Warmbier, Otto Warmbier édesapjaForrás: MTI/AP/John Minchillo

Susan Thornton, az amerikai külügyminisztérium ázsiai ügyekért felelős államtitkára hétfőn - még Warmbier halálhírének bejelentése előtt - azt hangoztatta, hogy az amerikai kormányzat aggódik az Észak-Koreában még fogvatartott három másik amerikai állampolgár állapota miatt. Mindhárom fogvatartott amerikai egyébként koreai gyökerű.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK