Magyarország veszi át a V4-ek elnökségét Lengyelországtól

v4 visegrád varsó Orbán Viktor
Beata Szydlo és Orbán Viktor Varsóban
Vágólapra másolva!
Varsóban Beata Szydlo lengyel miniszterelnöktől Orbán Viktor magyar kormányfő veszi át a V4-ek elnöki pozícióját. A soros elnökség átadási ceremóniája előtt a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia)  kormányfői a varsói várban a Benelux-országok vezetőivel tárgyalnak a migrációs válságról, a brexit következményeiről, valamint a közös uniós védelmi politikáról.
Vágólapra másolva!

A varsói várban délután tartják a soros elnökség átadási ceremóniáját, ahol Beata Szydlo lengyel kormányfőtől Orbán Viktor magyar miniszterelnök veszi át a V4-ek irányítását.

Magyarország hivatalosan 2017. július 1-től egy éven át tölti majd be az 1991-ben létrejött V4-ek szövetségének elnöki tisztét.

Az átadási ünnepség előtt a visegrádi kormányfők értékelik az elmúlt egy év közös munkáját, a lengyel elnökség alatt megvalósított kezdeményezéseket. Az egyik fő téma várhatóan a közös migrációs politika kérdése lesz.

A visegrádi vezetők jelenleg a Benelux-államok, Belgium, Hollandia és Luxemburg kormányfőivel tárgyalnak.

Xavier Bettel luxemburgi, Robert Fico szlovák, Mark Rutte holland, Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar, Charles Michel belga és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök (b-j) a V4-ek és a benelux államok kormányfői csúcstalálkozóján Varsóban. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A két regionális csoport csúcstalálkozója "magasabb politikai szintre emeli az eddig a külügyminiszteri szinten ápolt kapcsolatokat"

- mondta a PAP lengyel hírügynökségnek Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő.

A kibővített formátumú munkamegbeszélésen az Európai Unió jövőjéről, a folyamatban lévő brit kilépésnek erre gyakorolt hatásáról tárgyalnak, napirenden szerepelnek a közös uniós piac kérdései, az EU biztonsági és védelempolitikája, valamint a migrációs válság kezelése - számolt be Bochenek.

A V4 és a Benelux-államok egyeztetése a kiterjesztett visegrádi együttműködés (V4+) egyik formátuma, külügyminiszteri szinten 2012-től vált rendszeressé.