A kormányzati munka megújításáról tárgyalt Donald Trump

Horizontal US President Donald Trump (R) and his son-in-law and senior adviser Jared Kushner (L) listen to Apple CEO Tim Cook (C) during an American Technology Council roundtable at the White House in Washington, DC, on June 19, 2017. / AFP PHOTO / NICHOL
Jared Kushner, Tim Cook, az Apple elnök-vezérigazgatója, és Donald Trump
Vágólapra másolva!
A kormányzati munka megújításáról tárgyalt a Szilícium-völgy legnagyobb informatikai vállalatainak vezetőivel Donald Trump amerikai elnök hétfőn a washingtoni Fehér Házban.
Vágólapra másolva!

Az elnök előtt a vállalatvezetők Mike Pence alelnökkel, Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel és Wilbur Ross kereskedelmi miniszterrel találkoztak és tíz munkacsoportban vitatták meg a kormányzati munka modernizálásának ügyét. A tanácskozáson jelen voltak a híres massachusettsi műegyetem (MIT) és az ohiói egyetem rektorai is, valamint Jared Kushner, Trump tanácsadóvá kinevezett veje.

Informatikai fejlesztések és költségcsökkentés

A mintegy négy órán keresztül tartó megbeszélést a Fehér Ház kezdeményezte, azért, hogy a legjelentősebb, mintegy húsz tech-cég véleményét, majd együttműködését kérje a kormányzati munka javításához, az elavult informatikai rendszerek megújításához, s mindennek következményeként a kormányzati munka költségeinek csökkentéséhez is. Donald Trump kifejtette, hogy éppen ennek köszönhetően

az elkövetkező tíz évre ezermilliárd dolláros megtakarítás lenne elérhető.

"Az a célunk, hogy a szövetségi kormányzat által alkalmazott technológiák átfogó megújításával az állampolgárok drasztikusan jobb szolgáltatásokhoz jussanak" - fogalmazott az elnök. Leszögezte azt is, hogy "a kormányzati munkának muszáj utolérnie a technológiai forradalmat".

Jared Kushner, Tim Cook, az Apple elnök-vezérigazgatója, és Donald Trump Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Élénkíteni a magánszektort

Rövid beszédet mondott Jared Kushner is, aki azt hangsúlyozta, hogy a kormányzat szeretné megélénkíteni és ösztönözni a magánszektort, annak érdekében, hogy "olyan jellegű szolgáltatásokat nyújtsanak az állampolgároknak, amilyenek korábban nem léteztek". Kushner nem fejtette ki, hogy konkrétan mire is gondol. Elmondta viszont, hogy a kormányzat felszámolni tervezi a több mint hatezer kormányzati adattároló központ nagy részét és áttér a felhő alapú adattárolásra.

Zuckerberg nem ment el

A meghívott cégvezetők közt voltak az Alphabet, az Apple, a Microsoft, az Intel, az Oracle az Adobe elnök-vezérigazgatói, s meghívták Mark Zuckerberget, a Facebook elnök-vezérigazgatóját is, aki azonban más elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni. A jelenlévő szakemberek nyilatkozataiból az derült ki, hogy egyetértenek a Trump-kormány modernizálási törekvéseivel és szívesen együtt is működnek ebben.

Az Apple elnök-vezérigazgatója, Tim Cook azt nyilatkozta, hogy "az Egyesült Államoknak kellene a világ legmodernebb kormányzatával rendelkeznie, de ez jelenleg még nem így van". Jeff Bezos, az Amazon vezetője arról nyilatkozott, hogy azt szeretné: az amerikai kormány kereskedelmi forgalomban is elérhető technológiákat alkalmazzon, támaszkodjon a mesterséges intelligenciára és folyamatos továbbképzésre küldje az alkalmazotti gárdát.