További hőhullámokra kell felkészülni

Vágólapra másolva!
További hőhullámokra kell felkészülni idén a világ különböző pontjain
Vágólapra másolva!

További hőhullámokra kell felkészülni idén a világ különböző pontjain. Az ENSZ meteorológiai szervezete szerint Európa, a Közel-Kelet, Észak-Afrika és az Egyesült Államok bizonyos részein már májusban és júniusban is melegrekordok születtek.

A pakisztáni Turbatban 54 Celsius-fokot mutattak a hőmérők májusban,

ami az Ázsiában mért eddigi legmagasabb hőmérséklet. A világrekord jelenleg 56,7 Celsius-fok, amit 1913-ban mértek a kaliforniai Death Valleyben. Omar Baddour a Meteorológiai Világszervezet meteorológusa szerint a jelenlegi adatok alapján újabb és újabb hőhullámokra lehet számítani idén a világ különböző részein. A világszervezet szerint

a hőséggel összefüggő halálesetek egy része megelőzhető, amennyiben a hatóságok időben figyelmeztetik a lakosságot, gondoskodnak a leginkább veszélyeztetett csopotok védelméről, és felkészítik a kórházakat a páciensek számának hirtelen megnövekedésére.

A hivatalos amerikai és európai adatok szerint a január és május között mért globális átlaghőmérséklet a második legmelegebb volt az időjárási adatok feljegyzésének kezdete óta. A közölt eredmények szerint ha a jelenlegi ütembe növekszik a károsanyag-kibocsátás, akkor a századfordulóra minden négy emberből háromnak pusztító hőséggel kell szembenéznie. A kutatók szerint az Egyesült Államok déli városaiban, ahol már most nagy a forróság,

a század végére a nyári hónapok szinte állandó kísérőivé válhatnak a hőhullámok.

A kutatók halálos áldozatokat követelő hőhullámokat vizsgáltak meg 1980-tól napjainkig 36 országra kiterjedően. Az eredmények szerint egyre nő a világ azon részeinek a száma, ahol köszöbérték feletti szintet mérnek húsz vagy annál több napon át egy évben, és ez a tendencia az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus visszafordításával sem fog változni.