Több tucatnyian haltak meg a tűzszünet ellenére

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 42 ember meghalt kedden a Közép-afrikai Köztársaságban zajló harcokban az előző nap Rómában kialkudott tűzszünet ellenére - közölte egy település elöljárója.
Vágólapra másolva!

Az összecsapások a Közép-afrikai Köztársaság fővárosától Banguitól 580 kilométerre északkeletre fekvő Bria településén robbantak ki.

A város polgármestere, Maurice Belikoussou a Reuters hírügynökségnek azt mondta, mintegy 50 ember halt meg az összecsapásokban. Negyvenkét holttestet szállítottak a kórházba. Vannak holttestek a településsel szomszédos területeken is - tette hozzá.

A felekezetközi és etnikai konfliktusok dúlta Közép-afrikai Köztársaság-beli megbékéléshez vezető első állomásaként tűzszüneti megállapodást írt alá hétfőn az ország kormánya a Szent Egyed katolikus közösség római székházában folytatott tárgyaláson résztvevő 14 fegyveres csoportból 13-mal. A felek a dokumentumban elkötelezték magukat amellett, hogy a tűzszünet azonnal életbe lép a Közép-afrikai Köztársaság egész területén.

A korábbi francia gyarmatból 1958-ban önállóvá vált Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere folyamatosan instabil az etnikai feszültségek miatt. A 4,6 milliós ország gyémántban gazdag, mégis a legszegényebbek közé számít a világon. Az ENSZ adatai szerint a polgárháború miatt 1,5 millió ember folyamatos élelmiszerhiányban szenved.