Dzsihadista terrortámadás egy francia faluban

Franciaország Lot-et-Garonne
VILLENEUVE SUR LOT, VALLEE DU LOT, LOT ET GARONNE, AQUITAINE, FRANCE. - Le Lot et la ville. - Villeneuve sur Lot - 47 - Lot et Garonne - [pas d'autorisation necessaire]
Vágólapra másolva!
Laroque-Timbaut egy átlagos falu Lot-et-Garonne megyében, Franciaországban. Békés vidék, az emberek többsége földművelésből él. Új-Aquitánia régióban van, a megye székhelye Agen. Az egyik legjobb közbiztonságú hely Franciaországban. Vasárnap este viszont terrortámadás történt.
Vágólapra másolva!

A faluban este 9-kor a traktorján ült egy 56 éves földműves. A traktor elé állt váratlanul két férfi (mint később kiderült, két radikális muszlim), a földműves leszállt a traktorról, hogy megtudja, mit akarnak. Ez nem derült ki, viszont egyikük azt üvöltötte a földművesnek, hogy Allah Akbar, és össze-vissza szúrkálta. Egy másik földműves látta a támadást, odarohant, erre a késelő és a barátja megijedt és elmenekült. Nemsokára mindkettejüket elfogták.

Laroque-Timbaut az egyik legjobb közbiztonságú hely Franciaországban Forrás: AFP/Aurimages/Philippe Roy

Eőször a Sud-Ouest regionális újság számolt be a jogilag kétséget kizáróan terrorista támadásról. Az összekaszabolt földműves súlyosan megsérült, még mindig élet és halál között van, az orvosok nem merik egyelőre azt állítani, hogy biztosan meg tudják menteni az életét. A másik földműves egyébként azt mondta, hogy a másik férfinél pedig egy baseball-ütő volt. Nem derült ki, hogy miért támadták meg a földművest.

A La Dépeche pedig arról ír, hogy az egyik támadó nyilvántartott radikális muszlim. Amikor bevitték tavaly nyáron a rendőrségre, az Iszlám Államot éltette és zavaros, dzsihadista gondolatszerűségeket fogalmazott meg. Egyébként akkor nem terrorizmusért vitték be, hanem bankkártyacsalásért. Mindenesetre, kiengedték, és radikális, szélsőséges nézetei ellenére sem figyelték tovább.