Nem vehet részt az orosz elnökválasztáson az ellenzék vezetője

Vágólapra másolva!
Nem vehet részt a jövő évi elnökválasztáson Alexej Navalnij, Putyin legnagyobb kritikusa és az orosz ellenzék vezetője. Még 2013-ban felfüggesztett börtönre ítélték csalás miatt, ezzel indokolják a tiltást. Navalnij már 2013-ban is politikai támadásnak nevezte az ellene folyó eljárást.
Vágólapra másolva!

„Jelenleg Alekszej Navalnij nem jogosult hivatalviselésre, mert sikkasztás és csalás miatt ötéves felfüggesztett büntetést kapott” - nyilatkozta Oroszország Központi Választási Bizottsága a Deutsche Welle szerint.

A testület kimondta, hogy az orosz jog szerint azt, akit súlyos bűncselekmény miatt elítéltek, 10 évig nem tölthet be közhivatalnoki munkát.

Navalnij ügyvédje ragaszkodik ahhoz, hogy ügyfele jogosultan részt vehessen a választásokon, mert

a felfüggesztett büntetése lejárt,

és most sem fogoly. Szerinte az orosz alkotmány mindenkinek lehetővé teszi a választásokon való részvételt, aki nincs börtönben.

Navalnij egyébként már több oroszországi városban megnyitotta a kampánytáborait, hogy megszerezhesse a 300 ezer aláírást, amellyel indulhat a választáson. Már évekkel ezelőtt harcot hirdetett Vlagyimir Putyin rendszere ellen,

sokat bírálta a korrupció miatt, ezért lett az oroszországi ellenzék egyik vezéralakja.

Elemzők szerint ő jelenti a legnagyobb veszélyt Putyinra, de a jelenlegi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Putyin biztosan nyer majd az elnökválasztáson.