Isztambulban betiltották a melegfelvonulást

Isztambul, melegfelvonulás
Isztambul, 2016. június 19. A leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzszexuálisok közösségét (LGBT) jelképező szivárványszínű zászlót égetnek egy melegfelvonulás ellenzői Isztambulban 2016. június 19-én. Mintegy háromszáz török rohamrendőr gumilövedékekkel és könnygázzal feloszlatta a melegfelvonulást, miután a város polgármestere biztonsági okokra hivatkozva előzőleg betiltotta a rendezvényt. Erőszakos összecsapás nem alakult ki, de a rendőrség őrizetbe vette egy csoport tizenegy tagját, akik iszlamista jelképeket mutogatva ellenséges szándékkal közeledtek a résztvevőkhöz. (MTI/EPA/Cem Turkel)
Vágólapra másolva!
A török hatóságok betiltották a meleg büszkeség napja alkalmából vasárnapra tervezett isztambuli felvonulást.
Vágólapra másolva!

Az isztambuli kormányzó hivatala szombaton bejelentette, hogy "a résztvevők és a turisták biztonsága, valamint a közrend érdekében" betiltják az LGBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transz- és interszexuális) szervezetek álta tervezett rendezvényt.

Az LGBTI aktivisták az interneten jelentették be, hogy a Taksim térről induló menetet szerveznek. A kormányzó hivatala szerint a terület tömegdemonstrációkra nem alkalmas, és nem kaptak érvényes kérelmet a felvonulás engedélyezéséhez. A hivatal arra is hivatkozott, hogy több szervezet tiltakozott a menet ellen.

2014-ben a meleg büszkeség napi isztambuli meneten résztvevők száma elérhette a százezret is. Ez volt az egyik legnépesebb hasonló rendezvény a muszlim világban. A hatóságok azóta nem engedélyezték a menet megtartását.

korábbi kép Forrás: MTI/EPA/Cem Turkel