Jerry Brown kaliforniai kormányzó elutasította, hogy feltételesen szabadlábra kerülhessen a gyilkosság miatt több mint 40 éve börtönben ülő Bruce Davis, a Charles Manson-banda egyik tagja.

Az elmúlt évtizedekben ez már az ötödik alkalom, hogy Kalifornia kormányzója elutasította Bruce Davis feltételes szabadlábra helyezését. 

A felülvizsgálati testület februárban elfogadott ajánlásában úgy fogalmazott, hogy a 74 éves Davis hajlott kora miatt már nem veszélyes a társadalomra, és ezt szerintük a rács mögött töltött évtizedekben tanúsított jó magaviselete is alátámasztja.

A kormányzó viszont nem így gondolja. Írásos indoklásában Brown elismerte azokat a tényeket - a bebörtönzött életvitelében elért eredményeket -, amelyek alapján a felülvizsgálati testület a szabadlábra helyezést javasolta. Ám, mint írta, azokat felülírják azok a bűncselekmények, amelyeket elkövetett, és amelyek miatt nem helyénvaló szabadon engedni őt. Ezek a bandatagok kitörölhetetlen nyomot hagytak a közvéleményben. Hihetetlenül kegyetlen és brutális bűncselekményeik olyan ritka körülményeket képeznek, amikor a bűncselekmény maga igazolhatja a szabadlábra helyezés megtagadását" - írta.

Hozzátette, hogy Davis továbbra is kisebbíti saját erőszakosságát és szerepét a Manson-bandában, ami azt mutatja, hogy túl nagy kockázatot jelent még mai is a közre." 
Davis életfogytiglani börtönbüntetését tölti Gary Hinman zenész és Donald "Shorty" Shea kaszkadőr 1969-es meggyilkolása miatt. Ő maga nem vett részt a Manson-banda leghíresebb bűncselekményében, Sharon Tate színésznő, Roman Polanski rendező felesége és hat másik ember brutális megölésében.

A férfi 30 éves volt, amikor 1972-ben életfogytig tartó büntetésre ítélték. A börtönben töltött évek alatt keresztény hitre tért, doktorátust szerzett vallásfilozófiából, és lelki segítséget nyújt fogolytársainak.