Elzárják a köztéri kutakat Rómában

2017.06.27. 17:01

A hőség okozta szárazság és vízhiány miatt elzárják a köztéri kutakat is Rómában. Sőt az éjszakai víznyomást is csökkentett üzemmódban működtetik majd.

Az elkövetkezendő napokban elzárják a lakosok és a turisták elől a római köztereken a kutakat. Ha a későbbiekben sem hullik több csapadék, akkor sokkal kritikusabb is lehet a helyzet Olaszországban - mondta Gian Luca Galletti olasz környezetvédelmi miniszter.

Mintegy 2500 kutat érint az elzárás.

A római kutak vízminőségéről köztudott, hogy jó, mindig friss és tiszta a vizük, a turisták is előszeretettel hűsítették magukat a nyári melegben általuk. Az utcai kutak elzárása nehéz helyzetbe hozhatja az olasz főváros utcáin élő közel 10 ezer hajléktalant is, akik számára az utcai kutak elengedhetetlenek.

A kutak elzárása mellett éjszakánként csökkentett víznyomás lép életbe, azaz a korábbi 1600 literről 1300 literre csökken a mennyiség.Róma területén már eddig is tilos volt a vízpazarlás, többek között a felesleges locsolás, járműmosás is.

A Coldiretti olasz fogyasztóvédő szervezet szerint precedens nélküli "vízkrízis" sújtja Itáliát.

Közép-Olaszországban afrikai forróság várható, negyven fokos vagy ennél is magasabb hőmérséklettel.

A forró levegő és szél miatt kiemelt a tűzveszély egész Dél-Olaszországban.

Egész Észak-Olaszországban viszont heves esők követik egymást sűrű villámlással és egyszerre lehulló tetemes csapadékkal, amely csak tovább károsítja a teljesen kiszáradt Pó-alföld termőföldjeit.