Abszolút többsége lesz a szocialistáknak az albán parlamentben

Vágólapra másolva!
Várhatóan abszolút többséghez jut az albán parlamentben a hivatalban lévő Edi Rama miniszterelnök Szocialista Pártja (PS), 73 mandátumot szerezve a 140 tagú törvényhozásban - közölték hétfőn éjjel Tiranában az addig összeszámlált 86 százaléknyi szavazat alapján.
Vágólapra másolva!

Az alacsony, 44,9 százalékos részvétel mellett megtartott vasárnapi parlamenti választások eredményeként Edi Ramának lehetősége nyílik arra, hogy újabb négy évig kormányozza a balkáni országot.

A második helyen végzett, Lulzim Basha vezette ellenzéki jobbközép Demokrata Párt (PD) jelen állás szerint 43 mandátumot szerez, míg a szocialistákkal szövetséges Szocialista Mozgalom az Integrációért (LSI) 19 képviselőt küldhet a parlamenti padsorokba. A negyedik helyen végzett Igazság, Integráció és Egység Pártjának négy képviselője lesz.

Edi Rama szocialista kormányfő kezdettől a parlamenti többség megszerzésére törekedett,

zökkenőmentes európai uniós csatlakozási folyamatot ígérve

Albániának.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Johannes Hahn bővítési biztos sajtónyilatkozatukban úgy értékelték, hogy Albániának sikerült "nyugodt és szabályos" választásokat tartania.