Hat dzsihadista terroristát fogtak el három európai országban

2017.06.28. 09:37

Egy nemzetközi akció keretében őrizetbe vették az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet hat feltételezett tagját három európai országban - közölte szerdán a spanyol belügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a spanyolországi Mallorca szigetén négy, Németországban és Nagy-Britanniában egy-egy embert fogtak el a hatóságok. A sejt szélsőséges audiovizuális tartalmakat tett közzé az interneten, fiatal harcosokat toborzott az Iszlám Állam számára, akiknek kiképzésére és radikalizálására hetente szerveztek titkos összejöveteleket, azzal a céllal, hogy végül a konfliktuszónákba küldjék őket.

A csoport tagjai nyíltan támogatták az öngyilkos akciókat

A csoport tagjai éltették az erőszakos dzsihadizmust, az iszlám „szent háborút”, nyíltan támogatták az öngyilkos akciókat, és jelentős elkötelezettséget mutattak a dzsihadista terrorszervezet iránt - írta a minisztérium.

2015-ben indult a nyomozás a csoport ellen

A nyomozás még 2015-ben indult, amikor a hatóságok felfigyeltek egy weboldalra, amelyen egy fiatal spanyol muzulmán beszervezését, elméleti kiképzését és Szíriába utaztatásának folyamatát dokumentálták videókkal. A videók készítőjeként egy szalafista imámot azonosítottak, aki a csoport "szellemi vezetője" volt. Őt Nagy-Britanniában fogták el. Több európai országban nyomoztak utána, de gyakori helyváltoztatásai miatt csak most sikerült kézre keríteni.

A Németországban őrizetbe vett férfi szintén egy szalafista imám, aki kapcsolatban állt a spanyolországi csoport tagjaival, és szerepelt a propagandavideókban is, amelyeket készítettek.
A csoport „székhelye” Palma de Mallorca városában volt, és tevékenységükön keresztül megsokszorozták az Iszlám Állam hívek számát - írta az akcióról beszámoló közleményében a spanyol belügyminisztérium.