Sztrájkolnak a madridi metrósok

2017.06.28. 18:28

Vasárnapig tartó folyamatos sztrájkot kezdtek szerda délután a madridi metróvezetők, és akciójuk egybeesik a városban tartott World Pride-dal, a három millió ember részvételével zajló melegbüszkeség hetével.

A metróvezetőket képviselő szakszervezet a munkabeszüntetést azért hirdette meg, hogy elérje: a közlekedési vállalat változtasson a dolgozók szakmai besorolásán, a metróvezetők ugyanis jelenleg képzetlen munkaerőként vannak nyilvántartva. A módosításnak a társadalombiztosítási ellátásban van jelentősége, az átminősítéssel bővülne a jogosultságaik köre.

A metróvezetők követelésük miatt legutóbb áprilisban tartottak részleges sztrájkot Madridban.
Az eredeti tervek szerint a madridi taxisok is sztrájkoltak volna csütörtökön és pénteken, hogy így tiltakozzanak az Uber, illetve a hasonló módon működő Cabify nevű alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatás terjedése ellen.

Azonban az utolsó percben sikerült megállapodniuk a madridi önkormányzattal, így végül elálltak a munkabeszüntetéstől. A taxis szakszervezetek azt kifogásolták, hogy az önkormányzat több engedélyt ad ki az Uber és Cabify számára, mint amennyit a törvény lehetővé tesz.

A metrósztrájk várhatóan a hétvégén nehezíti meg a különösen a spanyol főváros életét, mert a szombati melegbüszkeség felvonulásra mintegy két millió résztvevőt várnak a szervezők.Aznap a metró meghosszabbított menetrenddel, 24 órán keresztül közlekedik majd, de 100 százalék helyett 75 százalékos szolgáltatásokkal.

Csütörtökön 66, pénteken 69, vasárnap pedig 64 százalékos szolgáltatást nyújtanak az utasoknak.
A Pride miatt egyébként már csütörtöktől lezárásokra kell számítani Madrid belvárosában.