Terrorista propagandáért őrizetbe vettek egy román állampolgárt

Vágólapra másolva!
Terrorista propagandáért őrizetbe vettek a román hatóságok egy 39 éves, Arges megyei román állampolgárt csütörtökön, akiről azt feltételezik, hogy merényletet tervezett egy romániai katonai támaszpont ellen.
Vágólapra másolva!

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség, a DIICOT közleménye szerint a magát Ibrahimnak nevező férfi 2016 novembere óta az Iszlám Állam terrorszervezet jelképeit tartalmazó fotókat és videofelvételeket osztott meg közösségi oldalakon a szervezet által végrehajtott támadásokról, kivégzésekről, lefejezésekről, és követőit is hasonló cselekmények elkövetésére buzdította.

A párizsi merénylőkkel is kapcsolatban állhatott

A férfi 2015-ben került a Román Hírszerző Szolgálat, az SRI látókörébe, amikor egy román területen működő (egyes hírtelevíziók szerint külföldi)

katonai támaszpont környékén kezdett kémkedni.

Adatokat gyűjtött a létesítmény bejáratairól, őrzésének módjáról, annak érdekében, hogy ezeket az információkat egy másik uniós országban működő dzsihadista csoporthoz juttassa el - közölték a román hatóságok.

A szóban forgó csoport a 2015. novemberi párizsi merénylet feltételezett elkövetőivel is kapcsolatban állt,

tagjai közül pedig többen a szíriai konfliktusövezetbe utaztak, hogy csatlakozzanak a dzsihádhoz - tették hozzá.

Francia börtönben radikalizálódhatott

A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a gyanúsított abban a franciaországi börtönben tért át az iszlám vallásra és kezdett el radikalizálódni, ahova francia területen elkövetett lopásokért került.
A DIICOT három Arges megyei településen hajtott végre házkutatást csütörtök reggel, lefoglalta a terrorista propagandára használt tárgyakat és számítástechnikai eszközöket, majd a gyanúsítottat a vádhatóság pitesti-i székházába vitte kihallgatásra.