Az iraki miniszterelnök bejelentette, hogy vége az Iszlám Állam kalifátusának Irakban

Vágólapra másolva!
A Moszul szívében található lerombolt mecset elfoglalásával győzelmet aratott az ország kormánya csütörtökön az Iszlám Állammal szemben - mondta az iraki miniszterelnök az NBC News szerint. Szíriában pedig körbevették a dzsihádisták fővárosát.
Vágólapra másolva!

3 éve az An-Núri Nagymecsetben kiáltották ki a kalifátust

Az iraki csapatok nyolc hónapon át harcoltak azért, hogy visszafoglalják az An-Núri Nagymecsetet. Bár a dzsihadisták felrobbantották a 850 éves mecsetet, az elfoglalása mégis hatalmas szimbolikus győzelemnek számít, hiszen három évvel ezelőtt itt jelentette be az Iszlám Állam a kalifátust.

- nyilatkozta Haider el-Abadi iraki miniszterelnök.

„Folytatni fogjuk az ISIS üldözését mindaddig, amíg

le nem tartóztatjuk, vagy meg nem öljük

az utolsót is" - mondta.

Még az Óváros és környéke csapdában van

A látszólagos győzelem ellenére az iraki katonák még mindig küzdenek Moszul felszabadításáért. Az Óváros környékén 15-20 ezer civil esett csapdába. A műveleti parancsnok, Jahija Raszul dandártábornok szóvivője szerint ezt a területet még meg kell tisztítani.

- mondta Raszul.

Az ISIS most kevesebb mint egy négyzetmérföldnyi területet irányít Moszulban, de félő, hogy új erőre kaphatnak. Az Associated Press szerint körülbelül 300 ISIS harcos maradt az Óvárosban.

„A szövetségi rendőrség és a kommandósok visszafoglalták az al-Dzsumhuri kórházat és az al-Sífa orvosi komplexumot az óvárosban és Moszul nyugati részén" - mondta a közös műveleti parancsnokság egyik szóvivője.

Rakka városát is körbevették az iraki erők

Szíriában közben a terrorszervezet tulajdonképpeni fővárosát, Rakkát is körbezárták a koalíciós erők, 100 ezer civil lakos esett csapdába a városban – értesült a BBC. Csütörtök estére a városból kivezető összes utat lezárták. A városban még körülbelül 4000 harcosa lehet az Iszlám Államnak.