"Kölcsönös egyetértés" van Ciprus görög és török felének vezetői között arról, mire van szükség ahhoz, hogy átfogó megegyezés szülessen a sziget újraegyesítéséről - közölte António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője szombaton.

Guterres pénteken, a tárgyalások harmadik napján érkezett meg a svájci Crans-Montana üdülőhelyre, hogy támogatásáról biztosítsa a ciprusi föderáció gondolatát.

A főtitkár teljes erejével azon van, hogy ezek az erőfeszítések átfogó megoldást hozzanak a több mint negyven éve megosztott Ciprus lakosságának - tette hozzá.

Az ENSZ-főtitkár szóvivője nem bocsátkozott részletekbe a találkozót illetően, de elmondta, hogy Guterres "pozitív, eredményközpontú" megbeszélést folytatott a Ciprusi Köztársaság elnökével, Nikosz Anasztasziadisszal, valamint a ciprusi törököket irányító Mustafa Akincival.A találkozón a ciprusi kérdés nemzetközi kezesei, azaz Nagy-Britannia, Görögország és Törökország képviselői is jelen voltak. Megfigyelőként az Európai Unió tisztségviselői is részt vettek a tárgyalásokon. A Ciprusi Köztársaság 2004 óta tagja a közösségnek.

A legutóbbi tárgyalások februárban megszakadtak

Legutóbb idén januárban került sor az újraegyesítésről szóló megbeszélésekre, de azok februárban váratlanul megszakadtak. A ciprusi görögök és törökök között azután éleződött ki a feszültség, hogy a nicosiai parlament törvényt fogadott el arról, hogy az iskolák emlékezzenek meg az 1950 januárjában tartott népszavazásról, amelyen a görög ciprióták tömegesen a sziget Görögországhoz történő csatolása mellett voksoltak.

Ciprus 1960-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. A török hadsereg a görög ciprióták Athén által sugallt, rövid életű puccsára válaszul 1974-ben megszállta a sziget északi részét a török kisebbség jogainak védelmére hivatkozva. Az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaságot Törökországon kívül más ország nem ismeri el.