Videofelvételt tett közzé hat, Maliban fogva tartott külföldi túszáról egy nemrég alakult, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló csoport - jelentette vasárnap a szélsőséges szervezetek honlapjait figyelő SITE hírszerző csoport.

A márciusban, három szélsőséges csoport egybeolvadásával létrehozott Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín nevű szervezet szombaton közzétett videóján egy dél-afrikai, egy ausztrál, egy román, egy svájci, egy kolumbiai és egy francia állampolgárságú túsz látható. A felvételen a narrátor arra figyelmeztet, hogy még mindig nem kezdődtek valódi tárgyalások a túszok szabadon bocsátásáról.

A Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín vállalta magára egy mali luxusüdülőhely elleni támadás elkövetését júniusban, a szélsőséges csoport akkor legalább öt emberrel végzett a nyugatiak körében népszerű üdülőhelyen.Maliban számos túszt már évek óta fogva tartanak. Legutóbb hétfőn nyerte vissza szabadságát egy svéd állampolgár, akit még 2011-ben hurcoltak magukkal fegyveresek egy timbuktui étteremből. Fogva tartói akkor az al-Kaida észak-afrikai szárnyának, az AQIM-nek, később pedig az Iszlám Állam terrorszervezetnek fogadtak hűséget.