Fidesz: Nem az európai menekültügyi ügynökségre

Hidvéghi Balázs
Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.
Vágólapra másolva!
A Fidesz a leghatározottabban visszautasítja a Magyarország elleni nyomásgyakorlást bevándorlásügyben és elveti a tervezett európai bevándorlási ügynökség létrehozását és szerepkörét - mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A politikus azt mondta, arról hallani, hogy Brüsszelben olyan európai menekültügyi ügynökség felállításán dolgoznak, amely bevándorlási ügyekben újabb hatásköröket vonna el a tagállamoktól, így Magyarországtól is Brüsszelbe telepítené azokat. Mindezt azzal a céllal, hogy felgyorsítsák, megszervezzék és hatékonyabbá tegyék a bevándorlók betelepítését.

Hidvéghi Balázs szerint a Soros György féle migrációs politika megvalósításán dolgoznak.

Álláspontját Soros György 2015-ös és 2016-os nyilatkozataival támasztotta alá, amelyekben konkrét megoldásokról beszélt, többek között arról, hogy

évi egymillió migránsra van szükség Európában, el kell venni a tagállamoktól a vonatkozó önálló döntéseket és közös brüsszeli ügynökséget kell felállítani.

Azt is mondta, ezzel újabb szintet lépett az a folyamat, ami Brüsszelben zajlik, és amihez a baloldal is támogatását adja.

Forrás: MTI/Kallos Bea

Kitért arra, hogy Niedermüller Péter, a Gyurcsány-párt EP-képviselője "nyilvánosan örömködött", hogy politikai megállapodás született a témában. Szerinte nem eredménytelen az a lobbi, amit Soros György Brüsszelben folytat, és tragikus, hogy a magyar baloldal ebben aktívan részt vesz. Azt mondta,

a magyarok egyértelműen nyilvánvalóvá tették, határozottan elutasítják, hogy Brüsszelben mondják meg, ki élhet Magyarországon, kit kell beengedni hazánk területére.

Hidvéghi Balázst kérdezték arról, milyen jogkörei lennének az ügynökségnek. Szerinte előzetes információkat lehet hallani arról, milyen széles jogkörei lennének például a kérelmek elbírálásában, illetve szankcionálhatná azon államokat, amelyen nem vesznek részt bizonyos döntések végrehajtásában.

További kérdésre elképesztőnek nevezte, hogy "KGBéla" nem jelent meg kihallgatásán, szerinte nem a Fidesz dolga, hogy hatósághoz forduljon, de az illetékes hatóságnak dolga, hogy ellenőrizze ezt.

Arra a kérdésre, hogy választ várnak-e Vona Gábortól, azzal kapcsolatban, hogy Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő viszonyt folytatott egy fiatalkorú lánnyal, azt mondta,

legalább arról nyilatkozni kellene, hogy tudott-e erről.

Arra a felvetésre, hogy korábban a Fidesz is a listaár alatt plakátolt volna, Hidvéghi Balázs úgy reagált,

ez egy gyenge próbálkozás a Jobbik és néhány médium részéről,

hogy eltereljék a figyelmet az ellenzéki pártról és a burkolt pártfinanszírozás gyanújáról. Azt mondta,

a Fidesz mindig a törvényeknek megfelelően járt el, a költségekkel időben elszámoltat, és azokat az Állami Számvevőszék rendben találta.

Kizárt, hogy visszaélés történt volna - mondta Hidvéghi Balázs.