Terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó bizottság jön létre

2017.07.05. 14:09

A terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó különleges bizottság létrehozásáról hozott döntést szerdán az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének állandó bizottsága a fehérorosz fővárosban, Minszkben.

Christine Muttonen, a közgyűlés elnöke szerint rendszerezni kell a tagállamok együttműködését, hogy hatékonyabbá váljon a terrorizmus elleni küzdelem. Első lépésként egy különleges bizottság megteremtését javasolta, amely lehetővé tenné a közgyűlés számára, hogy a kérdés gyakorlati oldalaival foglalkozzon, és politikai megoldásokat dolgozzon ki.

A képviselők támogatták a kezdeményezést.Nyikolaj Kovaljov orosz alsóházi képviselő, a parlamenti közgyűlés különmegbízottja arra tett javaslatot, hogy a közgyűlés vonjon mérleget, mekkora - fizikai, pszichikai és anyagi - kárt okoztak a világban a terrortámadások. Szavainak alátámasztására kifejtette, hogy 2000 óta a világban nem kevesebb mint 170 ezer ember vesztette életét terrorcselekményekben, és legalább 300 ezren sebesültek meg különböző mértékben, akik közül később sokan meghaltak.
Rámutatott, hogy a terrorizmus által okozott emberveszteségekről szóló adatokat elszigetelten őrzik a nemzeti levéltárakban, ezeket még senki sem összesítette. Hozzátette, hogy a lelki sérülést szenvedett emberek száma nem is szerepel a statisztikákban, pedig ez a szám százmilliókban mérhető.