Észak-Korea keddi rakétatesztje után az Egyesült Államok bejelentette: ha szükségét látja, katonai erőkkel lép fel Észak-Koreában, hogy rendet tegyen.

Nikki Haley amerikai nagykövet kijelentette, hogy az ENSZ-ben is új határozat készül Észak-Koreával kapcsolatban. A rakétateszt ugyanis megsértette a Biztonsági Tanács határozatát.

Észak-Korea kijelentette, hogy addig nem hajlandó tárgyalásba bocsátkozni, míg az Egyesült Államok nem fejezi be az „ellenséges politikáját” velük szemben.

A nagykövet arra figyelmeztette Észak Koreát, hogy a keddi interkontinentális ballisztikus rakétatesztjének kilövése egyértelműen kizárta a diplomáciai megoldások lehetőségét”.

Egy MGM-140-es amerikai harcászati támadó rakétarendszerrel rakétát lőnek ki a tenger felé egy dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlaton Dél-Korea keleti partvidékén 2017. július 5-én.Forrás: MTI/AP/Dél-koreai védelmi mini/-------------------

Az Egyesült Államok pedig képes bármilyen módon megvédeni magát és szövetségeseit, ha eljön az ideje – mondta a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén, amelyet azért hívtak össze, hogy a rakétatesztről tárgyaljanak.

Az egyik leghatékonyabb, kijátszható kártyánk a katonai erők bevetése, melyet használni is fogunk, ha szükség lesz rá. De előbb inkább egy más megoldást kell találni”

- mondta Haley a BBC szerint.

Dél-Korea és az USA egy közös katonai hadgyakorlatot tartott, a keddi rakétatesztre válaszolva. A gyakorlat során különböző rombolókat, hadihajókat és harci repülőgépeket indítottak el.