„Köszöntünk a pokolban” – lángokban áll Hamburg

2017.07.07. 19:59

A városban zajló G20-as találkozó miatt ismét lángba borították az utcákat, amikor a csúcsvezetők találkozója megkezdődött. Szinte az egész várost blokád alá vették a tüntetők, lezárva a legfontosabb utcákat, hidakat és kereszteződéseket.

A város egyes részeit fekete füstfelhők borítják

Több száz baloldali tüntető csapott össze a rendőrökkel, kukákat és autókat gyújtottak fel. Eddig legalább 29 rendbontót tartóztattak le – számolt be az RT hírportál.

Helyszíni beszámolók szerint a tanácskozás helyszíne körüli városrészekben - St. Pauliban, Sternschanzében - helyenként nehezen áttekinthető helyzet alakult ki. 

A német és osztrák rohamrendőrök vízágyúkkal megerősített egységei időnként óvatosan előrenyomulnak, megpróbálják kiszorítani a fekete ruhába öltözött, arcukat törvénysértő módon eltakaró erőszakos tüntetőket - az úgynevezett fekete blokk taktikát alkalmazó aktivistákat -, aztán visszavonulnak, hogy ne mérgesedjen tovább a konfliktus, majd újrakezdődik a macska-egér játék.

A rendőrség esti összesítése szerint az egy napja tartó zavargásokban 196 rendőr megsebesült. Súlyos sérült nincs közöttük. A csúcstalálkozó elleni tüntetések szervezői szerint soraikban 14 ember szenvedett kórházi kezelést igénylő sérüléseket. Hárman súlyos állapotban vannak.

A rendőrök megkérték a békés tüntetőket, hogy különüljenek el a "bűnözőktől', és hagyják el a zavargások helyszíneit.

A tüntetők több helyen barikádokat emeltek a kereszteződésekben lángoló kukákból és deszkákból.

Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

A „Black Bloc" anarchista csoport tagjai fekete maszkokkal takarják el arcukat, egy videón látszik, ahogy egy útjelző táblával betörik az egyik üzlet kirakatát. A zavargásokban résztvevő tüntetőket szervező csoport, a Block G20 sikeresnek tartja akcióikat. Szóvivőjük nyilatkozata szerint elérték mindazt, amit előre bejelentettek, megzavarták a tanácskozást, akadályozták a delegációk közlekedését és bejutottak elzárt területekre.

Napközben a lovasrendőrség próbálta feloszlatni a tömeget, máshol vízágyúkkal próbálkoztak. A tüntetők üvegekkel, kövekkel, téglákkal dobálják, az állig felfegyverzett rendőröket.

Forrás: MTI/AP/Matthias Schrader

A Bild című napi lap információi szerint 6000 tüntető vonult utcára. A „Black Bloc" csoport tagjai amerre járnak a városban mindent felgyújtanak, és kirakatokat zúznak be teljesen értelmetlenül.

 

Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

 A zavargásokat elítélte Angela Merkel kancellár, Frank-Walter Steinmeier államfő és Olaf Schulz, a tartományi rangú város vezetője is. Hangsúlyozták, hogy a békés tiltakozásnak van helye, de az erőszaknak nincsen. Egyben kifejezték támogatásukat és hálájukat a hamburgiakat és a város vendégeit védő rendőröknek.

A csúcstalálkozó biztosítására mintegy 20 ezer rendőrt vontak össze Hamburgban más német tartományokból és külföldről. A német egységek munkáját osztrák rendőrök mellett hollandok is támogatják, de a súlyos zavargások miatt pénteken további erősítést kértek. Így újabb századokat vezényeltek az észak-németországi nagyvárosba a többi között Baden-Württemberg és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományból.

KAPCSOLÓDÓ CIKK