Kiverték az Iszlám Államot Moszulból

2017.07.09. 16:38

Győzelmet arattak és kiűzték az iraki Moszul városából az Iszlám Állam terroristáit a kormányerők csapatai. A második legnagyobb iraki várost 2014-ben foglalta el a dzsihadista szervezet, itt kiáltották ki a kalifátust. Az iraki fegyveresek is súlyos veszteségeket szenvedtek, ugyanakkor az Iszlám Állam ezzel a vereséggel gyakorlatilag kiszorult Irakból.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy a kormányerők győzelmet arattak az Iszlám Állam fölött Moszulban.

Az iraki hadsereg főparancsnoka, Haider al-Abádi megérkezett a felszabadított Moszulba és gratulált a hősies harcosoknak, illetve az iraki népnek a nagy győzelemhez

- írta közleményében a kormányfő hivatala.

Moszul, Irak második legnagyobb városának látképe a Tigris folyóvalForrás: MTI/AP/Felipe Dana

A város hosszú ideje tartó ostroma alatt több ezer civil halt meg, és csaknem egymillióan hagyták el otthonukat. Az USA vezette nemzetközi koalíció támogatását élvező iraki erők tavaly október 17-én indították meg offenzívájukat az ország második legnagyobb városának visszavételéért, amely 2014-ben került az Iszlám Állam kezére.

Az iraki erők idén januárban szerezték vissza a Tigris folyó által kettészelt város keleti felét, a Nyugat-Moszul visszaszerzéséért folyó ostrom végső szakaszában Moszul sűrűn lakott óvárosáért zajlott a küzdelem.

A terrorelhárítást vezető Abdel Vaháb asz-Szaadi altábornagy (k) és törzsének tagjai az Iszlám Állam állásait tanulmányozzák Moszul ÓvárosábanForrás: MTI/AP/Felipe Dana

A harcokban a biztonsági erők jelentős veszteségeket szenvedtek. Bár a hivatalos adatok hiányoznak, az amerikai védelmi minisztérium úgy tudja, hogy a terrorelhárítási állomány - amelynek oroszlánrésze volt Moszul visszafoglalásában - 40 százaléka odaveszett.

Moszul a dzsihadisták utolsó fellegvárának számított Irakban, amely egyben szimbolikus jelentőséggel is bírt az Iszlám Állam számára, miután vezetőjük, Abu Bakr al-Bagdadi innen kiáltotta ki kalifátusát az Iszlám Állam által elfoglalt iraki és szíriai területeken. A szélsőségesek az elmúlt időszakban jelentősen veszítettek befolyásukból, fővárosukban, a szíriai Rakkában jelenleg is ostrom alatt állnak.

Elrejtett robbanószerkezetre figyelmeztető feliratot fest egy romos ház falára egy iraki szövetségi rendőr Moszul ÓvárosábanForrás: MTI/AP/Felipe Dana

Haider al-Abádi június végén, miután a kormányerők elfoglalták annak a moszuli nagymecsetnek a romjait, amelyben a dzsihadisták három évvel ezelőtt kikiáltották kalifátusukat, és amelyet nem sokkal korábban maguk robbantottak fel, azt mondta: befellegzett az Iszlám Állam „hamis államának”. Fogadkozott, hogy az utolsó emberig „le fogják vadászni” a terroristákat, megölik vagy elfogják őket.

Moszul elvesztésével a terroristák gyakorlatilag kiszorultak Irakból, néhány kisebb területet tartanak csak uralmuk alatt, ugyanakkor szakértők szerint ez azt jelentheti, hogy visszatérhetnek a hagyományos taktikájukhoz, vagyis államépítés helyett újra öngyilkos merényletek sorozatával jelentkezhetnek.

Az ENSZ szerint több mint egymilliárd dollárba kerül majd Moszul újjáépítése.