Több százezren tüntettek Isztambulban

2017.07.09. 21:30

Több százezren vettek részt a Köztársasági Néppártot (CHP) vezető Kemal Kilicdaroglu Igazságmenetét lezáró nagygyűlésen az isztambuli Maltepe városrészben vasárnap.

Forrás: MTI/EPA/Köztársasági Néppár/-------------------

A Márvány-tenger partján fekvő kerületben tartott rendezvény az ellenzéki vezető több mint háromhetes, Igazságmenet (Adalet yürüyüsü) nevet viselő kampányának záróeseménye. A 68 éves Kilicdaroglu június 15-én gyalog indult el a török fővárosból, Ankarából a 425 kilométerrel távolabbi Isztambulba. A megmozdulással pártja egyik képviselőjének bebörtönzése ellen tiltakozik.

„Meneteltünk az igazságosságért, meneteltünk az elnyomottak jogaiért, meneteltünk a bebörtönzött törvényhozókért, meneteltünk a rács mögött ülő újságírókért, meneteltünk az állásukból elbocsátott egyetemi oktatókért” - mondta a tömegnek a politikus a maltepei börtön közelében, ahol a CHP képviselője, Enis Berberoglu büntetését tölti.

2013 óta nem volt ekkora ellenzéki tüntetés TörökországbanForrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

A törvényhozót 25 évre ítélték, mert államtitkokat osztott meg a Cumhuriyet című ellenzéki napilappal.
„Azért meneteltünk, mert ellenezzük, hogy egyetlen ember kormányozzon” - folytatta Kilicdaroglu. „Azért meneteltünk, mert az igazságszolgáltatás a végrehajtó hatalom kiszolgálója”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt vetette az ellenzéki politikus szemére, hogy menetelésével terroristákat támogat. A program békés jellege miatt azonban a kormány eddig nem avatkozott be. A megmozdulás nagy sajtóvisszhangot kapott: miközben a kormánypárti lapok "az áruló meneteléséről" cikkeztek, ellenzéki tárcaírók ódákat zengtek Kilicdarogluról.

A rendezvényt tizenötezer rendőr biztosította Vasip Sahin, Isztambul kormányzója szerint, akit az Anadolu török állami hírügynökség idézett.

Binali Yildirim török kormányfő felszólította a CHP-t, hogy a nagygyűlés után küldje haza híveit.
A példátlan kezdeményezés volt az eddigi legnagyobb ellenzéki megmozdulás a 2013-as tüntetések óta.