Vágólapra másolva!
Jogszerű az arc egészét vagy jelentős részét eltakaró iszlám fátyol nyilvános viselését tiltó belga törvény - mondta ki keddi ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága, az EJEB.
Vágólapra másolva!

A strasbourgi székhelyű törvényszék két ügyben is kimondta kedden, hogy az "együttélés" feltételeit biztosítani hivatott szabályozás arányos, és ekképp szükséges lehet egy demokratikus társadalomban.

Pénzbírsággal büntethetik azokat, akik burkát vagy nikábot viselnek közterületen

A 2011 óta hatályos belga törvény értelmében pénzbírsággal sújthatják azokat a muszlim nőket, akik burkát vagy nikábot viselnek közterületen.

A visszaesőket akár hétnapos elzárással is büntethetik.

A bírói testület elutasította a felperesek panaszait, amelyek szerint a belga hatóságok a jogszabály elfogadásával több cikkelyét is megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének, például a lelkiismereti és vallásszabadságról, a véleménynyilvánítás szabadságáról, a magán- és családi élet tiszteletben tartásáról, valamint a megkülönböztetés tilalmáról szóló cikket. Beadványukban a panaszosok közölték,

nem kényszer hatására, hanem saját elhatározásukból viselték a nikábot, egyikük pedig arról számolt be, hogy a törvény miatt inkább nem hagyja el a lakást, ha teheti.

Az EJEB meglátása szerint a szabály célja a közbiztonság,

a nemek közötti egyenlőség és a társadalmi együttélés garantálása, és a törvény rendelkezései arányosak a jogalkotó szándékaival.

Tilos az arcot eltakarni

A szóban forgó belga törvény nem nevezi néven a burkát és a nikábot - az előbbi az egész testet elfedő viselet, ez utóbbi pedig az arcot eltakaró kendő -, csupán azt mondja ki:

ruházattal tilos az arcot úgy elfedni, hogy azonosíthatatlan legyen.

A bíróság 2014-ben már döntött egy hasonló ügyben, jogszerűnek minősítve a francia burka- és nikábviselési tilalmat.