Tovább terjedt az afrikai sertéspestis

2017.07.11. 10:54

Egyre több helyen bukkan fel az afrikai sertéspestis: Csehországban, Ukrajnában és Lengyelországban vaddisznókban és házi sertésekben is kimutatták már a vírust – figyelmeztet közleményében a Nébih.

Csehországban június végén fedezték fel először a sertéspestist, az elmúlt két hétben 24 vaddisznó pusztult el a vírustól. Lengyelországban 12 házi sertésben és 40 vaddisznóban mutatták ki a betegséget a Vajdaságban.

Ukrajna szinte teljes területén pusztít a sertéspestis, a tavaly decembertől májusig tartó időszakot követően a magyar határtól nem messze, Zárnyánál mutatták ki a vírust egy vaddisznótetemben.

A Nébih arra figyelmeztet, ha valaki elhullott vaddisznót talál, azonnal értesítse a hatóságot a zöldszámon (06-80/263-244). Továbbá kikötötték, hogy a határon tilos sertéshúst és húskészítményt áthozni, mint ahogyan szigorúan tilos a sertésekkel élelmiszerhulladékot etetni. A sertéstartókat, vadászokat arra kéri a hatóság, hogy kiemelten ügyeljenek a járványvédelmi intézkedések, valamint az országos főállatorvosi határozatok betartására.