Hamburg polgármestere bocsánatot kért a zavargásokért

2017.07.12. 20:28

Olaf Scholz, Hamburg polgármestere bocsánatot kért a G20 csoport csúcstalálkozója alatt történt zavargásokért.

A szociáldemokrata politikus a tartományi rangú Hanza-város törvényhozásában elmondott beszédében hangsúlyozta: az előző hét végén tartott csúcstalálkozó előtt valamennyi közreműködővel, köztük Angela Merkel kancellárral és Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszterrel együtt arra a megállapításra jutottak, hogy a mintegy másfél éves előkészítő munka révén mindent megtettek a közbiztonság fenntartásáért és a kétnapos tanácskozás biztonságos lebonyolításáért, amit csak emberi erővel meg lehetett tenni.

Hozzátette: a közös helyzetértékelés alapján ígéretet is tett arra, hogy a hatóságok gondoskodnak Hamburg biztonságáról, de az ígéretet nem lehetett betartani.

Hamburg, 2017. július 7. Vízágyúkkal oszlatják a tömeget rendőrök.Forrás: MTI/AP/Matthias Schrader

A rendet nem sikerült mindig és mindenhol fenntartani. Bocsánatot kérek a hamburgiaktól a történtekért - mondta Olaf Scholz.

A város úgynevezett első polgármestere - a tartományi kormány vezetője - hozzátette, hogy mindenki tudja róla, hogy nem érzelmi alapon közelíti meg a politikát, most azonban

dühvel és döbbenettel tölti el, hogy politikai eszméket ürügyül felhasználó bűnözők törtek-zúztak a városban és félelmet okoztak lakóinak "anélkül, hogy azonnal és gyorsan meg tudtuk volna állítani őket".
Azonban a dühön és a megdöbbenésen túl kell lépni, mert fel kell tárni a bűncselekményeket és javítani kell a város védelmén.

Forrás: AFP/Christophe Gateau

Továbbá "nyitott és liberális társadalomként fel kell tennünk a kérdést, hogy mi is van velünk", mit jelent az, hogy fiatalemberek mobiltelefonjaikkal beállnak a kődobálók mellé, hogy készítsenek egy szelfit, a háttérben a lángoló barikádokkal, és mit jelent az, hogy fiatalok "két sör után bekapcsolódnak a zavargásokba?" - mondta.
Olaf Scholz megerősítette, hogy a tartomány és a szövetségi kormány támogatást nyújt a zavargások károsultjainak. Az erőszakos bűncselekményekért nem a G20-csúcs és nem a rendőrség felelős, hanem a bűnöző csőcselék, amelynek csak az erőszak és a rombolás számított, és teljesen mindegy volt, hogy mi történik városunkkal - mondta a polgármester. 

Forrás: NurPhoto/Markus Heine/NurPhoto/Markus Heine

Az első polgármester kormánynyilatkozata utáni vitában az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió, a CDU lemondásra szólította fel Olaf Scholzot. A CDU tartományi szervezete egyedül maradt ezzel a követeléssel, a párt országos vezetősége nem kívánja a hamburgi városvezető távozását.

186 embert vettek őrizetbe

A csúcstalálkozó alatt történt zavargásokkal összefüggésben kiadtak 51 elfogatóparancsot és őrizetbe vettek 186 embert, köztük 132 német, továbbá 8 francia, 7 olasz, 5 svájci, 4-4 török és orosz, 3 lengyel és 2-2 holland, spanyol és portugál állampolgárt. További 225 embert előállítottak, köztük 67 külföldit, akik 13 különböző országból érkeztek. Az összecsapásokban csaknem 500 rendőr sebesült meg.