Holtan találták egy megoldatlan gyermekgyilkossági ügy korábbi vizsgálóbíróját

Vágólapra másolva!
Vélhetően önkezével vetett véget életének az a vizsgálóbíró, aki mintegy 30 éve Franciaország egyik legnagyobb visszhangot kiváltó és azóta is megoldatlan gyermekgyilkossági ügyében nyomozott.
Vágólapra másolva!

A 65 éves férfit kedd este fején egy műanyag zacskóval találták meg Le Mans-i lakásának dolgozószobájában. Sem betörés, sem dulakodás nyomait nem találták, búcsúlevélre sem bukkantak.

A bíró 1984-ben kezdett hozzá a négyéves Gregory Villemin megölésében folytatott nyomozáshoz. Az akkoriban csupán 32 éves és teljesen tapasztalatlan vizsgálóbíró

számos hibát elkövetett munkája során.

Kiadta például a sajtónak az egyik fiatal koronatanú személyazonosságát és vallomását, aki az egyik rokon ellen vallott. Végül a tanú visszavonta vallomását, vélhetően családja nyomására.

Később formálisan Gregory anyját vádolta a gyilkossággal, aki azonban évekkel később tisztázódott a vádak alól. Azért volt gyanúsított annak idején, mert szemtanúk látták őt azon a postán, ahonnan az elrablók levelei a családhoz érkeztek. Vádat emeltek ellene, de 1993-ban tisztázták őt. A bírótól ezután elvették az ügyet.

Családi viszályok a háttérben?

A négyéves Gregoryt 1984-ben kezénél és lábánál megkötözve, szülei kelet-franciaországi házának közelében, a Vologne folyóban találták holtan. Máig nem tudni, ki ölte meg a kisfiút. A nyomozók szerint családi viszályok állhattak a háttérben.

Egy hónappal ezelőtt Gregory több rokonát is letartóztatták. Jean-Jacques Bosc dijoni ügyész bejelentette, hogy a fiú apjának nagynénjét és nagybátyját "emberrablással és halálhoz vezető törvénytelen fogva tartással" vádolják, és előzetes letartóztatásba helyezték.

A 71 éves Marcel és a 72 éves Jacqueline Jacob tagadják bűnösségüket, ügyvédeik szerint az ügyész elhamarkodottan emelt vádat az újranyitott bűnügyben.