23 millióan tervezik elhagyni a hazájukat

Horizontal VERTICAL Seven would-be Cuban emigres remain in a homemade boat moments before being arrested by Cuban military agents after their attempt to escape from the island nation was thwarted by the sea currents, on June 4, 2009 in Havana. The boat-pe
Kubai emigránsok próbálna amerikai földre jutni
Vágólapra másolva!
A világon mintegy 23 millió ember készül arra, hogy kivándorol hazájából, ez a szám folyamatosan növekedett az utóbbi években - olvasható a Nemzetközi Migrációs Szervezet kedden nyilvánosságra hozott friss jelentésében.
Vágólapra másolva!

Noha a szám nagynak tűnik, a világ népességének mindössze 0,4 százaléka - tette hozzá a szakosított ENSZ-szervezet, amelynek jelentése a Gallup amerikai közvélemény-kutató cég nemzetközi felmérésein alapszik.

Kubai emigránsok próbálnak amerikai földre jutni - Korábbi felvétel Forrás: AFP/Adalberto Roque

A kivándorolni akarók több mint 20 százaléka elsősorban az Egyesült Államokba szeretne emigrálni, amely így messze a legnépszerűbb célország, és több mint 40 százalékuk Afrikából. A népszerű célországok között van még Nagy-Britannia, Szaúd-Arábia, Kanada, Franciaország és Németország.
A Gallup azokat az embereket számolta össze, akik olyan előkészületeket tesznek a kivándorlásra, mint a vízumkérelem beadása, takarékoskodás ebből a célból, nyelvtanulás. A felméréseket 2010 és 2015 között készítették. Öt év alatt öt százalékkal nőtt az emigrálni akarók száma.

Kisebb térségekre lebontva a világot a legtöbben Nyugat-Afrikából, majd Dél-Ázsiából, Észak-Afrikából és a Közel-Keletről akarnak elköltözni.

Az IOM szóvivője azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a tényleges migráció mindig elmarad a potenciálistól.