Sok helyen pusztít a tűz Olaszországban

Vágólapra másolva!
Mintegy húsz különböző területen pusztít tűz Olaszország déli részén. A helyzet a Nápolyban található Vezúv Nemzeti Parkban a legsúlyosabb, ami miatt a hatóságok számos környező községet evakuáltak.
Vágólapra másolva!

Az olasz polgári védelem csak szerda reggel 23 segélyhívást kapott a pusztító tüzek miatt,

többségében dél-olaszországi tartományokból: hetet Szicília szigetéről, ötöt Calabria tartományból, négyet-négyet Campania és Basilicata tartományokból, kettőt a közép-olaszországi Abruzzo tartományból és egyet a szintén közép-olaszországi Umbria tartományból.

Több helyen evakuálni kellett a lakókat

A Nápolyhoz közeli Vezúvon található településeken, több helyen egyszerre fellobbant bozóttüzek oltása kedd óta szünet nélkül folyik. A helyzet csütörtök délután javult, mert a korábbi heves szél lecsillapodott, megállítva a lángok terjedését. A Vezúvra felvezető utakat katonák zárták le.

Szicília nyugati partjain, San Vito Lo Capóban is folyik még a tűzoltás. A lángok ott egy üdülőfalut vettek körbe. A mindenüket hátrahagyó és a tengeren keresztül menekülő vendégek szombaton térhetnek vissza az üdülőfaluba.

Palermo nyugati részén fekvő Calampiso tengerparti üdülőhelyről több, mint 700 turistát hajókra evakuáltak szerda este a tűz miatt. 10 embert szállítottak füstmérgezéssel kórházba, de mindenki állapota kielégítő. Az üdülőhely zárva marad a hétvégére.

A Szicília északkeleti csúcsán található Messina városában az elmúlt napokban a tűz mintegy 2000 hektárnyi olajfaligetet és szőlőültetvényt pusztított el.

A város közeléből húsz családot kellett sürgősséggel kimenekíteni otthonaiból tűz miatt, amelyben sok állat is elpusztult.

Szicíliában a hőmérséklet a héten meghaladta a 40 fokot.

A fegyveres erők beavatkozását kérte Reggio Calabria prefektusa is, a katonák segítik a tűzzel körbevett lakott területek evakuálását. Calabriában az utóbbi napokban

két helyi lakos tűzoltás közben meghalt.

Szardínia szigetén a rendkívüli hőség és szárazság miatt tűzriasztás lépett életbe. A hatóságok attól tartanak, hogy a teljesen kiszáradt növényzet akármelyik pillanatban lángra lobbanhat. A szigetet zónákra osztották, hogy tűz esetén minél gyorsabban oltani tudjanak.
A jelentős területen pusztító tűz oltására Olaszország külföldi segítséget kért: egy belga és két francia tűzoltó-repülőgép érkezett.

Gondtalanság és gyújtogatás okozta a tüzeket

A Legambiente olasz természetvédelmi szervezet adatai szerint az utóbbi egy hónapban Olaszországban, elsősorban az

ország déli részén, 26 ezer hektár erdő és bozót égett le.

Ez a 2016-ban egész évben tűz pusztította terület majdnem 94 százalékának felel meg. A tüzeket majdnem kivétel nélkül emberi gondatlanság vagy szándékos gyújtogatás okozza.

Egy embert már le is tartóztattak, gyújtogatás gyanújával. "Ha valakik felgyújtották a Vezuvot, 15 évig börtönben akarom őket látni" - mondta Gian Luca Galletti környezetvédelmi miniszter az olasz újságoknak.