Szabadlábra helyezték a német alkotmányvédelem iszlamista merénylet előkészítésével vádolt munkatársát

Vágólapra másolva!
Szabadlábra helyezték a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal, a BfV iszlamista merénylet előkészítésével megvádolt munkatársát - jelentette be szerdán a düsseldorfi tartományi bíróság szóvivője.
Vágólapra másolva!

A Spiegel Online című hírportál értesülését megerősítve elmondta, hogy a spanyol származású német állampolgárt nemcsak szabadlábra helyezték, hanem jelentősen enyhítették az ellene emelt vádat.
A düsseldorfi ügyészség szerint a férfi vallási meggyőződésétől vezettetve kapcsolatba lépett szélsőséges iszlamistákkal, hogy robbantásos merényletet kövessenek el a BfV kölni központja ellen.

Ezért a többi között súlyos állami elleni bűncselekmény előkészítését célzó szervezkedéssel és szolgálati titok megsértésével vádolták meg. A bíróság a legtöbb vádpontot elutasította, és végül

csak szolgálati titok megsértésének kísérlete miatt indítja meg a pert.

A Spiegel Online a vádlott ügyvédjeit idézve azt írta, hogy a bíróság ügyfelük személyes meghallgatása alapján döntött.

A BfV tavaly novemberben, amikor a férfit elfogták, hivatalosan csak annyit közölt, hogy egy 51 éves német állampolgárságú munkatársukat előzetes letartóztatásba helyezték, mert

az interneten álnéven szélsőséges iszlamista kijelentéseket tett és belső információkat osztott meg,

valamint felajánlotta további érzékeny információk megosztását, ami veszélyeztethette volna a hatóságot. Hozzátették, hogy a gyanúsított radikalizálódása nem tűnt fel senkinek, közvetlen környezetének sem, leleplezése pedig az alapos felderítő munkának és a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat gyors intézkedéseinek köszönhető.

Sajtóbeszámolók szerint a férfi rendezett körülmények között élő családapa, korábban bankban dolgozott, majd szakmát váltott, tavaly áprilisban vették fel a BfV-hez. Az iszlamista szubkultúra megfigyelésével foglalkozó részlegre került, és akkor figyeltek fel rá, amikor az interneten üzenetváltásba kezdett egy szélsőséges iszlamistának vélt emberrel, aki valójában a BfV informátora volt.